top banner

Depozitul colateral de la Prima Casa e remunerat cu dobanda de cont curent

10 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Cei care vor sa beneficieze de un credit prin programul Prima Casa trebuie sa constituie si un depozit colateral la banca. Desi depozitul se constituie pe termene clar stabilite, bancile il remunereaza de cele mai multe ori sub nivelul pietei, platind dobanzi de cont curent.
Una din conditiile programului Prima Casa este constituirea unui depozit colateral la banca. El trebuie mentinut pe toata durata imprumutului, care poate ajunge si la 30 de ani.
Valoarea depozitului este egala cu trei rate de dobanda. In functie de valoarea creditului, el poate ajunge la o valoare de aproape 800 euro.

Cum se calculeaza valoarea depozitului colateral?

Pentru cei ce vor sa construiasca un imobil in valoarea de 70.000 euro, valoarea creditului maxim ce poate fi aprobat de catre banca va fi de 66.5000 euro. Pentru acest credit, rata actuala a dobanzii este de aproximativ 4,7%. Acest lucru inseamna ca valoarea depozitului ce trebuie constituit initial este de aproape 780 euro (66.500 x 4,7% x 3/12).
Conform procedurii, banca recalculeaza valoarea acestui depozit la fiecare 3 luni, in functie de rata dobanzii si soldul creditului. Astfel, o crestere a ratei de referinta poate duce la majorarea sumei ce trebuie depuse in depozit ca garantie.
In paralel, o data cu plata ratelor lunare, soldul creditului scade ceea ce determina ca in timp valoarea depozitului colateral sa se reduca. Acest efect devine insa mai vizibil abia in partea a doua a perioadei de rambursare.

Depozitele colaterale sunt uneori neremunerate

Cu toate ca aceste depozite se constituie pe perioade de timp foarte lungi, bancile le remunereaza la niveluri extrem de scazute sau chiar deloc.
De exemplu, Bancpost, Raiffeisen Bank si Millennium Bank nu platesc clientilor nicio dobanda pentru acesti bani.
Cele mai multe banci remunereaza depozitul colateral cu dobanzi asemanatoare celor oferite la conturile curente, ca si cum clientii ar putea retrage oricand banii din cont. BRD si UniCredit Tiriac Bank ofera o dobanda de 0,1%, iar BCR, Banca Transilvania si CEC Bank - 0,15%.
Sunt insa si banci care acorda dobanzi mai inalte la aceste depozite, insa nu la nivelul practicat in cazul depozitelor standard. O astfel de situatie se intalneste la Banca Romaneasca, unde rata dobanzii este de 5% la depozitele in lei si 2% - la euro.
Avand in vedere ca programul Prima Casa aduce facilitati clientilor, prin dobanzi si comisioane mai scazute decat la ofertele standard, se pare ca bancile considera aceste facilitati suficiente si, in lipsa unor prevederi asupra remunerarii depozitului colateral, acestea si-au luat libertatea de a oferi dobanzi foarte reduse pentru aceste depozite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul