La mijlocul anului, cursul euro leu se afla in jurul nivelului de 3,6 si urma o panta descrescatoare. Pe 7 august cotatiile oficiale BNR au atins chiar 3,4720, cel mai scazut nivel al anului. Raportul de schimb dintre moneda unica si leu a revenit la niveluri superioare, insa nu a trecut de 3,7 decat la finalul lunii septembrie.
O data depasit acest nivel, deprecierea leului a fost galopanta, ajungandu-se in numai cateva zile la tranzactii pe piata interbancara la niveluri foarte apropiate de 4 lei pentru un euro. La casele de schimb ale bancilor insa, cei care doresc sa cumpere moneda europeana sunt nevoiti sa scoata din buzunar peste 4 lei pentru un euro.
Leul a pierdut teren si in fata dolarului sau a francului elvetian, afectandu-i pe cei care s-au imprumutat in aceste valute.
Cele mai afectate de aceasta evolutie sunt persoanele care obtin venituri in lei, dar inregistreaza datorii in valuta, cel mai adesea rate la credite bancare.
Astfel, pentru o rata lunara de 300 euro, o familie va trebui sa scoata din buzunar 1.200 lei, cu pana la 150 lei mai mult decat in luna august.
Pentru o rata lunara de 1.000 euro - aferenta unui credit imobiliar de 100.000 euro pe 20 ani- diferenta care trebuie platita in plus fata de luna august se va ridica chiar si la 500 lei.
Acesta nu crede insa ca BNR va lasa cursul oficial sa treaca de pragul de 4 lei pentru un euro deoarece aceasta evolutie ar avea un impact puternic nedorit asupra cresterii inflatiei.
"Daca leul va continua sa se deprecieze este posibil ca tinta de inflatie a BNR sa nu mai poata fi atinsa", a precizat Dumitru.
Deprecierea este considerata prea abrupta pentu a continua pe acest trend si de economistul sef al Millennium Bank, Ciprian Dascalu. "Pe termen lung, ca in orice economie care converge la zona euro tendinta este de apreciere reala a monedei nationale", sustine Dascalu.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.
15 Ianuarie 2021 | Valute
Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?
27 Septembrie 2018 | Valute
Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.
14 August 2018 | Valute
Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.
24 Iulie 2018 | Valute