Spatiile comerciale sunt la mare cautare in Bucuresti si in marile orase din tara. De aceea, dezvoltarile comerciale complexe, gen mall, au un succes deosebit, in viitorul apropiat fiecare oras de 170.000-200.000 de locuitori urmand sa beneficieze de unul. Un mall este insa o afacere complexa, atat de real estate, cat si de retail.
Pentru ca un mall sa aiba succes, el trebuie sa genereze un trafic foarte mare, iar acest lucru se traduce printr-o locatie foarte buna si niste ancore captivante: cinematograf, restaurante, cafenele, magazine cu nume sonore. Adevarata arta este insa sa faci din toate acestea un mix reusit care sa atraga clientii intr-un numar cat mai mare.
In Bucuresti, oferta de spatii comerciale tip mall este de aproximativ 140.000 mp, in Praga, acestea totalizeaza 450.000 mp, in Budapesta - 540.000 mp, iar in Varsovia ? 1,3 milioane mp. Piata spatiilor comerciale s-a stabilizat dupa aderare in tarile est-europene , chiriile osciland intre 20 si 80 euro/mp. Este clar ca Bucurestiul este mult in urma, viitorul apropiat aducand cateva proiecte importante in acest sector. Situate intre 50-100 euro/mp, chiriile vor stagna in urmatoarele 18-24 luni. Dupa aceasta perioada, este posibil sa intervina o scadere generata de aparitia mai multor centre de shopping tip mall, oferta putand ajunge la aproximativ 700.000 mp.
In ceea ce priveste piata spatiilor industiale, aceasta este intr-o crestere evidenta, in ultimii ani aparand mari dezvoltari logistice: Cefin Logistics Park, Atlas Business Park, Geodis Carlberson, Mercury Logistics Park, Prologis Bucharest Park. Stocul de spatii industrial-logistice este 2-4 ori mai redus in Bucuresti fata de Varsovia, Praga sau Budapesta. Desi sectorul este in crestere, rata de neocupare poate varia destul de mult avand in vedere dimensiunile mici ale pietei si caracterul neuniform al finalizarii noilor proiecte. Chiriile sunt in scadere si variaza intre 4,5 si 6 euro/mp in Bucuresti, comparativ cu Varsovia, unde chiria medie este de 3,5 euro/mp.
Stabilitatea economica ce va urma integrarii va genera o serie de noi investitii pe segmentul industrial-logistic, piata din Bucuresti si din marile orase ? Brasov, Timisoara, Constanta, Cluj, Iasi ? pregatindu-se sa faca fata cererii tot mai mari si sofisticate.
Pe ansamblul pietei imobiliare, integrarea Romaniei va insemna o structurare clara a pietei si o mai mare siguranta a investitiilor. Dincolo de oscilatiile preturilor si chiriilor, piata se va maturiza intr-un ritm alert, dand astfel posibilitatea aparitiei unor dezvoltari imobiliare mixte din ce in ce mai mari. Expansiunea pietei va fi marcata de apartitia unor investitori puternici si de cresterea accesul populatiei populatiei la resurse financiare pe termen lung.
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News