top banner

Pensiile facultative apar in luna mai

05 Martie 2007 | Autor: Marius Serban

Populatia va putea plati primele contributii la fondurile facultative de pensii incepand din luna mai 2007. In schimb, primele contributii la pensiile private obligatorii vor incepe sa fie virate abia la inceputul anului viitor. In perioada august-noiembrie 2007, populatia isi va putea alege fondul privat la care doreste sa contribuie pentru pensia privata.
 
Primele contributii pentru pensiile facultative private se estimeaza ca vor putea fi platite in luna mai a acestui an. Pana acum, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a primit cereri pentru obtinerea autorizatiei de administrator de pensii facultative din partea BCR Asigurari de Viata, Aviva Romania si ING Asigurari de Viata. In plus, Allianz Tiriac Asigurari a solicitat autorizatie pentru constituirea unei societati de pensii facultative. Conform legii, fondurile de pensii pot fi administrate de societati de asigurare, de societati de administrare a investitiilor sau de firme special infiintate in acest scop. Fondurile facultative de pensii vor atrage aproape 200.000 persoane in acest an si aproape un milion de persoane peste 5-7 ani, apreciaza reprezentantii ING Asigurari de Viata.
 
In ceea ce priveste Pilonul 2 – pensiile private obligatorii – procesul de autorizare al administratorilor acestor fonduri va incepe la finele lunii martie. Iar, incepand din luna august, populatia va avea dreptul sa adere la unul din fondurile de pensii private autorizate. Acest proces va dura patru luni, potrivit prevederilor legale, adica intre august si noiembrie 2007.
 
Daca la finele perioadei de patru luni, o persoana nu si-a exprimat optiunea, atunci ea va fi repartizata automat la un fond de pensii. Distributia celor care nu au aderat in acest interval se va produce in functie de cota de piata detinuta de fiecare fond pana in acel moment, pe baza numarului de persoane care s-au inscris in cele patru luni, afirma Mircea Oancea, presedintele CSSPP. Primele contributii la fondurile private obligatorii se anticipeaza ca se vor plati la inceputul anului viitor.
 
Conform estimarilor ING Asigurari de Viata, Pilonul 2 va atrage circa 3,5 milioane de contributori. Dintre acestia, aproximativ jumatate sunt persoane angajate cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 35 ani. Diferenta va fi reprezentata de salariati cu varste cuprinse intre 35 ani si 45 ani, care au optiunea sa participe la aceste fonduri.
 
Contributia la pensiile private obligatorii vor reprezenta la inceputul perioadei de colectare doar 2% din salariul brut. Ulterior, cota de contributie se majoreaza cu 0,5 puncte procentuale pe an, cu incepere de la data 1 ianuarie a anului urmator. Cresterea va continua in acest ritm timp de 8 ani, la finele carora, cota de contributie va ajunge la 6% din salariul brut. In paralel, se va consemna o diminuare corespunzatoare a contributiilor la asigurarile sociale de stat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia