top banner

Locuinte noi la preturi de apartamente vechi

22 Martie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Multe dintre proiectele rezidentiale din Bucuresti lansate anul trecut se vor finaliza in 2006-2007. In zonele semicentrale, pretul unui apartament nou va fi de 1.000 euro/mp. Aparitia unor spatii rezidentiale noi va determina si o scadere a valorii locuintelor vechi, construite inainte de 1989.
Piata imobiliara rezidentiala din Bucuresti va avea pana la sfarsitul anului 2007 un ritm mult mai alert de dezvoltare decat in ultimii ani. Aparitia unor cartiere rezidentiale noi ar putea sa mai reduca presiunea din piata, generata de cererea mult mai mare decat oferta.
Multe din proiectele de blocuri rezidentiale au fost lansate in 2005 si vor fi finalizate in 2006-2007. Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI), in aceasta perioada vor fi construite in Capitala peste 7.000 de locuinte noi. Desi cifra pare mare in comparatie cu anii anteriori, ea nu poate satisface decat intr-o oarecare masura cererea de locuinte, estimata in acest moment la peste 50.000 de unitati locative.
Pretul mediu al unui metru patrat de spatiu construit va fi in zonele semicentrale din Bucuresti de 1.000 de euro. Insa, in zonele rezidentiale centrale, pretul va ajunge la 1.600 ? 2.500 euro/mp, potrivit studiului ARAI.
Aparitia unor spatii rezidentiale noi va determina si o scadere a valorii locuintelor vechi, construite inainte de 1989. Pe fondul lipsei unor proiecte noi, apartamentele vechi au ajuns anul trecut la valori nejustificat de mari, blocand practic piata imobiliara din Bucuresti. Studiul ARAI arata ca valoarea patrimoniului locativ vechi va scadea la o valoare mai apropiata de realitate.
Perioada 2006-2007 ar putea sa aduca si o relansare a pietei cladirilor rezidentiale clasice din zona centrala a Capitalei. Aceasta este insa conditionata de ridicarea interdictiilor de vanzare a cladirilor.
In zonele din jurul Capitalei, vor fi construite in continuare vile noi. Extinderea este incurajata in special de costurile mai scazute decat in oras, unde si spatiul pentru asemenea constructii e deficitar.
Inchirierea unui apartament in Bucuresti nu mai este la fel de rentabila ca acum 4-5 ani, dar ramane in continuare o afacere buna. O investitie intr-un apartament se poate amortiza prin inchiriere in 8-12 ani, o perioada mai scurta decat intr-o capitala a unei tari central europene.
Pentru acest an, ARAI estimeaza nivelul chiriilor la:
150-300 euro/luna pentru o garsoniera
250-1.5000 euro/luna pentru un apartament vechi
1.500-4.000 euro/luna pentru un apartament nou cu finisaje de lux.
In cazul vilelor, chiriile vor pleca de la 1.000 euro pe luna, putand ajunge, in unele cazuri, si la 20.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul