top banner

BNR a redus din nou dobanda. Cand se ieftinesc si creditele?

03 Februarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Banca Nationala a decis sa mai taie 0,5 procente din dobanda de politica monetara, pana la nivelul de 7%. Chiar daca acesta este minimul istoric, prognozele privind ieftinirea creditelor nu sunt foarte optimiste. Bancile vor asimila reducerea gradual si numai in conditiile in care alte optiuni de plasare a lichiditatilor nu vor mai fi disponibile.
Dobanda de politica monetara a fost redusa in mod constant de BNR, de la 10,25% in august 2008, pana la 7% in prezent. Acesta este de altfel si minimul instoric al dobanzii cheie, o valoare similara fiind inregistrata doar in vara anului 2007, in plin boom al creditarii.
Acesta este insa singurul element pe care cele doua perioade il au in comun. In ceea ce priveste costurile la care populatia si companiile se pot imprumuta, diferentele sunt majore.  In 2007, dobanda medie la un credit ipotecar se situa la 10,7%. In prezent, piata ofera aceeasi finantare la o dobanda de 13,3%.

Creditele se vor ieftini in pas domol

“Impactul deciziei BNR asupra ofertei din piata va fi unul gradual si bancile vor urma cu intarziere aceasta miscare pentru ca nu sunt pregatite inca sa reia creditarea. Inca exista o aversiune foarte mare la risc”, a precizat Radu Craciun, director de investitii la Eureko.
Printre motivele care stau la baza acestei reticente a bancilor, Craciun a pus pe primul loc perspectivele negative legate de cresterea ratei somajului.
O parere similara are si Alexandru Chidesciuc, economist sef la ING Bank. El considera ca reducerea de 0,5% era asteptata de piata si deja asimilata in reducerile de costuri pe care bancile le-au operat in ultima perioada.
 “Nu e suficient sa tai rata de dobanda, ci e necesar sa lasi si lichiditatea pe piata. Pe masura ce statul nu va mai atrage bani din piata la dobanzi atractive, bancile vor fi nevoite sa plaseze aceasta lichiditate in economia reala, prin acordarea de credite”, a mentionat Chidesciuc.
Pe de alta parte, analistul ING vede o flexibilitate mult mai mare a bancilor in privinta dobanzilor la depozite. Acestea se vor reduce mai rapid decat cele aferente ofertei de creditare.
Ceva mai optimist este Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank. El considera ca trendul de reducere al dobanzilor la credite se va accelera in viitorul apropiat.
“Cred ca reducerile de dobanda operate de catre BNR in ultima perioada vor fi un stimul important pentru creditarea in lei in perioada urmatoare, fiind de asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isi accelereze trendul descendent pe care s-au inscris. De asemenea, probabil ca si dobanzile la depozite vor continua sa scada in perioada urmatoare”, a precizat Dumitru.
Dumitru isi sustine afirmatiile prin faptul ca in ultima perioada, dobanda de politica monetara s-a corelat mult mai bine cu piata interbancara, unde Robor a scazut intr-un ritm alert.

Dobanda nu va cobori sub 6%

Chiar daca Banca Centrala a demonstrat mult mai multa determinare in a ajuta economia sa iasa din recesiune prin reducerea dobanzilor, o scadere prea brusca nu este de dorit.
“Previziunea noastra este de atingere a unui nivel de 6,25% in iunie, dupa care acesta va ramane constant pana la finalul anului. In orice caz, sub 6% nu are cum sa scada deoarece tintele de inflatie asumate sunt deja destul de ridicate”, a precizat Alexandru Chidesciuc. 
Rata anuală a inflatiei s-a situat la nivelul de 4,74% in luna decembrie 2009, cu 0,24 puncte procentuale deasupra intervalului de variatie din jurul ţintei. Pentru 2010, tinta de inflatie este de 3,5%, cu un interval asumat de variatie de 1 procent.

Bancile au inceput sa taie din costuri

Chiar daca nu sunt inca pregatite sa acorde credite pe banda rulanta, bancile nu au ramas chiar indiferente la modificarile aduse de BNR. O parte din jucatorii din piata au operat reduceri de 1-2 procente in marja de dobanda aplicata peste Robor.
BCR, Bancpost, OTP Bank, UniCredit Tiriac Bank, GE Money, RBS Bank, GarantiBank, ATE Bank sunt exemple in acest sens. Un caz aparte se intalneste la Emporiki Bank unde marja de dobanda la creditul imobiliar a fost redusa la 2% , cu 0,5 procente sub nivelul costurilor aferente programului Prima Casa.
Cu toate acestea, costurile totale fac creditele in lei mai putin atractive decat cele in euro. Cel mai mic nivel al DAE pentru un credit imobiliar de 200.000 lei pe 30 ani este de 10,7%, iar rata lunara se ridica la 1.660 lei. Dar, in functie de oferte, rata poate urca chiar si la peste 2.700 lei.
Clientii care opteaza pentru obtinerea unei credit echivalent in euro (50.000 euro) platesc in cel mai rau caz o rata lunara de 500 euro. Ofertele cele mai avantajoase implica insa un DAE de sub 7% si o rata lunara de numai 315 euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul