top banner

Certificatul de atestare termica redevine obligatoriu din primavara

25 Ianuarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) face demersuri pentru a facilita reintroducerea, in maximum 2 luni, a obligatiei de a prezenta un certificat termic la vanzarea sau inchirierea locuintei. Prelungirea cu un an a termenului initial, prin ordonanta de urgenta, contravine legislatiei europene si ar putea aduce sanctiuni Romaniei.

Legislatia privind obligatia prezentarii unui certificat de atestare termica, in momentul vanzarii sau inchirierii locuintei, are la baza o directiva europeana emisa inca din 2002 si intrata in vigoare in 2006. 

Transpunerea legislatiei la nivel national in Romania s-a facut de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in 2005, cu data de intrare in vigoare 1 ianuarie 2007, momentul aderarii la spatiul Uniunii Europene.

Deoarece unele tari, printre care si Romania, nu au dispus de un numar suficient de experti autorizati pentru eliberarea certificatelor, Comisia Europeana a oferit o amanare de maximum 3 ani la aplicarea legislatiei.

In consecinta, la 1 ianuarie 2010 cel tarziu, Romania ar fi trebuit sa dispuna de toata infrastructura necesara, iar cei care doresc sa vanda sau sa inchirieze o locuinta sa poata face rost cat mai usor de un certificat de atestare termica.  Lucrurile nu stau insa deloc asa....


Romania s-a trezit in ultimul moment


Pana in iarna lui 2009, cu doar cateva saptamani inainte de expirarea termenului de gratie oferit de Comisia Europeana, aproape nimeni nu a adus in discutie problema certificatului de atestare termica si foarte putini stiau de legislatia ce urma sa fie aplicata in scurt timp.

Abia in decembrie, reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) au considerat ca este momentul sa traga un semnal de alarma privind imposibilitatea de a aplica litera legii, deoarece nu exista infrastructura necesara.

“Ar trebui avut in vedere faptul ca numarul auditorilor energetici este foarte mic, in unele judete ei lipsind cu desavarsire, iar activitatea de certificare este destul de laborioasa, fapte ce contribuie la obtinerea dificila a acestor certificate, cu un consum mare de timp si costuri ridicate”, s-a precizat intr-un comunicat remis de ARAI pe 16 decembrie 2009.

In consecinta, toata tara a aflat ca sunt doar 576 de auditori certificati in acest domeniu iar in Teleorman, spre exemplu, nu exista nici o astfel de persoana autorizata.

Totusi, nici reprezentantii ARAI nu au aratat ca ar fi cu adevarat la curent cu legislatia in domeniu si au propus MDRT amanarea aplicarii prevederilor privind obligatia prezentarii certificatului de atestare termica pana la jumatatea lui 2010.

Conso.ro atrage atentia ca exista pericolul sanctionarii Romaniei


In isteria creata la sfarsitul lui 2009, inclusiv vehicularea unui cost de cateva mii de euro pentru eliberarea unui astfel de certificat, Guvernul a facut un cadou populatiei chiar in apropierea Craciunului.

In cadrul sedintei din 23 decembrie, intr-o ordonanta de urgenta in care s-au ingramandit alte 15 modificari de acte normative, penultimul punct amana cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, momentul in care certificatul de atestare termica va fi obligatoriu.

Dupa numai cateva zile, dupa ce am analizat cu atentie interpretarea legislatiei europene, Conso.ro a solicitat MDRT sa clarifice neconcordanta dintre decizia Guvernului si prevederile normelor europene. Si asta mai ales in conditiile in care aceasta abatere ar putea avea repercusiuni asupra tarii noastre.

Nerespectarea legislatiei a adus in 2008  sanctiuni Greciei.  Chiar si Norvegia, tara care nu face parte din Uniunea Europeana dar a aderat la spatiul economic european, a primit in 2009 o sanctiune deoarece nu a aplicat la timpul asumat prevederile directivei europene care a reglementat aceasta problema.

Ministerul ne da dreptate si initiaza rectificarea erorii


Dupa aproximativ 2 saptamani, timp in care noii ministri si-au canalizat, pe buna dreptate, toata atentia catre aprobarea bugetului pe 2010, Conso.ro a primit precizarile asteptate de la reprezentantii MDRT.

„Introducerea articolului XV, referitor la amânarea obligativitatii certificatelor energetice pentru tranzactiile imobiliare, nu s-a facut la initiativa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ordonanta de Urgenta 114/2009 se refera la o serie de masuri financiar-bugetare si nu a fost initiata de MDRT”, au precizat oficialii Ministerului pentru Conso.ro.

Indiferent a cui a fost vina, eroarea trebuie corectata cat mai rapid. Iar reprezentantii MDRT par sa fie hotarati sa schimbe lucrurile in cel mai scurt timp.
 

 

In maximum 60 zile certificatul redevine obligatoriu
 
 „Ministerul Dezvoltarii doreste promovarea unei Ordonante de Urgenta prin care sa fie amendata prevederea referitoare la certificatele energetice din OUG 114/2009” au mai precizat reprezentantii ministerului.
Conform acestora, se doreste repunerea in aplicare a prevederilor legii privind obligativitatea certificatului energetic, intr-un termen de 30-60 zile.
 
In paralel, se lucreaza si la modificarea conditiilor necesare pentru obtinerea statutului de auditor energetic, pentru a face actul normativ aplicabil.
 
In consecinta, se doreste reducerea vechimii necesare la jumatate si acceptarea absolventilor de masterate si doctorate in domeniu in breasla auditorilor autorizati.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul