top banner

Depistarea bancnotelor euro false

10 August 2006 | Autor: Marius Serban

In primele 6 luni din 2006 s-au descoperit 300.000 de bancnote euro false in intreaga lume. Majoritatea contrafacerilor s-au identificat in statele din zona euro. Multe falsuri pot fi depistate relativ usor prin verificarea atenta a elementelor de siguranta. Cele mai falsificate bancnote sunt cele de 20 euro si 50 euro.
Anual se retrag din circulatie aproape 600.000 de bancnote euro pe motiv de contrafacere. Numarul falsurilor a crescut cu 5% in prima parte a acestui an, comparativ cu semestrul II din 2005. Banca Centrala Europeana precizeaza insa ca nu asistam la o intensificare a fenomenului de falsificare. Numarul bancnotelor emise de bancile centrale din zona euro a crescut gradual, astfel ca ponderea falsurilor in total a ramas constanta. La sfarsitul lunii iunie, erau in circulatie peste 10 miliarde de bancnote euro.
Daca anul trecut, cea mai falsificata bancnota era cea de 50 euro, acum pe primul loc in preferintele infractorilor se gaseste cea de 20 euro. Aceasta are o pondere de 44% in totalul contrafacerilor. Pe locul secund se situeaza bancnota de 50 de euro, depistata in 36% dintre cazuri.
Bancnota de 100 euro contribuie cu putin peste 10% la numarul de falsuri, insa ponderea sa este in crestere comparativ cu anul trecut.
Cele mai sigure bancnote sunt cele de 1 euro, 10 euro, 200 euro si 500 euro. Pentru fiecare din aceste cupiuri, numarul de falsuri nu depaseste 1-2% din totalul contrafacerilor.
Majoritatea covarsitoare a falsurilor (98%) sunt descoperite in zona euro. In statele membre ale UE care nu au adoptat euro ca moneda nationala s-au identificat doar 1% dintre falsuri, iar restul de 1% - provine din alte tari din intreaga lume.
Bancile centrale din zona euro recomanda publicului se verifice autenticitatea bancnotelor cu ajutorul elementelor de siguranta. Banii sunt tipariti pe o hartie, care trebuie sa fie rigida la atingere si nu moale si usor de indoit. In plus, cerneala speciala folosita face ca imaginea principala de pe fata bancnotei sa fie tiparita in relief.
Atunci cand bancnotele sunt privite in lumina, pe marginile de sus (stanga pe fata si dreapta pe verso) ar trebui sa se vada integral valoarea numerica. Tot in acest mod poate fi verificata existenta firului de siguranta si a ferestrei transparente.
Pentru bancotele mai mari de 50 euro (inclusiv), autenticitatea mai poate fi testata privind elementele de siguranta atunci cand hartia este inclinata usor. La o astfel de miscare, imaginea de pe holograma se va schimba din valoarea numerica intr-o fereastra sau usa. De asemenea, la inclinare, valoarea numerica de pe verso (coltul stanga-jos) isi va schimba culoarea din visiniu in verde sau maro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia
Ce au facut leul si salariile in ultimii 10 ani si ce urmeaza?

Ce au facut leul si salariile in ultimii 10 ani si ce urmeaza?

Cursul de schimb leu-euro a fost una dintre parghiile cresterii puterii de cumparare in Romania in ultimii 10 ani. Va fi la fel de acum inainte?

10 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul