In primele 6 luni din 2006 s-au descoperit 300.000 de bancnote euro false in intreaga lume. Majoritatea contrafacerilor s-au identificat in statele din zona euro. Multe falsuri pot fi depistate relativ usor prin verificarea atenta a elementelor de siguranta. Cele mai falsificate bancnote sunt cele de 20 euro si 50 euro.
Anual se retrag din circulatie aproape 600.000 de bancnote euro pe motiv de contrafacere. Numarul falsurilor a crescut cu 5% in prima parte a acestui an, comparativ cu semestrul II din 2005. Banca Centrala Europeana precizeaza insa ca nu asistam la o intensificare a fenomenului de falsificare. Numarul bancnotelor emise de bancile centrale din zona euro a crescut gradual, astfel ca ponderea falsurilor in total a ramas constanta. La sfarsitul lunii iunie, erau in circulatie peste 10 miliarde de bancnote euro.
Daca anul trecut, cea mai falsificata bancnota era cea de 50 euro, acum pe primul loc in preferintele infractorilor se gaseste cea de 20 euro. Aceasta are o pondere de 44% in totalul contrafacerilor. Pe locul secund se situeaza bancnota de 50 de euro, depistata in 36% dintre cazuri.
Bancnota de 100 euro contribuie cu putin peste 10% la numarul de falsuri, insa ponderea sa este in crestere comparativ cu anul trecut.
Cele mai sigure bancnote sunt cele de 1 euro, 10 euro, 200 euro si 500 euro. Pentru fiecare din aceste cupiuri, numarul de falsuri nu depaseste 1-2% din totalul contrafacerilor.
Majoritatea covarsitoare a falsurilor (98%) sunt descoperite in zona euro. In statele membre ale UE care nu au adoptat euro ca moneda nationala s-au identificat doar 1% dintre falsuri, iar restul de 1% - provine din alte tari din intreaga lume.
Bancile centrale din zona euro recomanda publicului se verifice autenticitatea bancnotelor cu ajutorul elementelor de siguranta. Banii sunt tipariti pe o hartie, care trebuie sa fie rigida la atingere si nu moale si usor de indoit. In plus, cerneala speciala folosita face ca imaginea principala de pe fata bancnotei sa fie tiparita in relief.
Atunci cand bancnotele sunt privite in lumina, pe marginile de sus (stanga pe fata si dreapta pe verso) ar trebui sa se vada integral valoarea numerica. Tot in acest mod poate fi verificata existenta firului de siguranta si a ferestrei transparente.
Pentru bancotele mai mari de 50 euro (inclusiv), autenticitatea mai poate fi testata privind elementele de siguranta atunci cand hartia este inclinata usor. La o astfel de miscare, imaginea de pe holograma se va schimba din valoarea numerica intr-o fereastra sau usa. De asemenea, la inclinare, valoarea numerica de pe verso (coltul stanga-jos) isi va schimba culoarea din visiniu in verde sau maro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News