top banner

Romanii asteapta venituri sigure de la pensiile obligatorii

26 Iulie 2008 | Autor: Alina Branescu

Majoritatea populatiei isi doreste un venit sigur, dar nu foarte mare de la pensiile private obligatorii si rezolvarea problemelor legate de sistemul public de pensii, se arata intr-un sondaj realizat de CSSPP. Cu toate acestea, doar 28% dintre romani ar dori sa contribuie si la o pensie facultativa pentru a-si asigura venituri sporite la pensie.
 
Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP) a sesizat faptul ca nivelul de educatie influenteaza in mod direct perceptia participantilor asupra beneficiilor oferite de pensiile private. Astfel, un grad de educatie mai mic atrage o neincredere sporita.
 
Trebuie spus ca asteptarile populatiei nu sunt foarte imbucuratoare: 81% raspund ca pensiile private obligatorii pot genera un venit sigur, insa nu foarte mare, 9% afirma ca veniturile sunt riscante, dar pot ajunge la sume semnificative, iar 6% cred ca isi vor pierde banii si nu vor castiga nimic.
 
Populatia considera ca cele mai importante avantaje ale sistemului de pensii private obligatorii sunt reprezentate de faptul ca sumele colectate sunt investite, de siguranta sistemului si proprietatea asupra banilor. Astfel, capacitatea de a decide ce se intampla cu banii depusi se doveste a fi unul din avantajele esentiale ale sistemului.
 
In cazul pensiilor facultative, situatia este relativ aceeasi, functia de economisire si investitie atragand cele mai multe procente (37%). In schimb, 40% din participanti acuza drept dezavantaj major riscul investitional, iar 25% - faptul ca trebuie sa aloce bani in plus. Printre nemultumirile publicului se numara si lipsa indexarii si riscul de faliment, precum si nesiguranta si lipsa unei legislatii de control.
 
Totodata, numai 28% din intervievati ar opta pentru o pensie privata facultativa, iar contributia acestora ar fi in medie de 8% din venit.
 
Sondajul arata ca interesul intreprinderilor este foarte scazut in a oferi angajatilor optiunea de pensie facultativa sau de a-i stimula sa aleaga una. Numai 15% dintre salariati au raspuns ca au cunostinte despre faptul ca in societatea in care lucreaza se pune problema sustinerii salariatilor pentru acest lucru.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia