top banner

Pretul apartamentelor dupa aderare

13 Septembrie 2006 | Autor: Calin Clinciu

Piata rezidentiala a scazut in toate tarile est-europene dupa integrare. Tendinta actuala este de mentinere sau chiar usoara crestere a preturilor pentru apartamentele situate in zonele centrale si ultracentrale. In schimb, preturile la apartamentele din cartierele-dormitor ale capitalei vor inregistra in timp o scadere din ce in ce mai accentuata.
Integrarea europeana va aduce o segmentare foarte clara a pietei rezidentiale din Bucuresti si marile orase, in sensul delimitarii zonelor cu potential de crestere de cele care vor ramane in stagnare sau chiar regres, din punct de vedere al preturilor.
Tendinta actuala este de mentinere sau chiar usoara crestere a preturilor pentru apartamentele situate in zonele centrale si ultracentrale din Unirii ? Centrul Civic, Piata Victoriei, Stirbei?Voda, Tineretului, Aviatiei, Baneasa, daca acestea au fost construite in perioada 1980-1993. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt construite relativ recent, au suprafete ceva mai mari si beneficiaza de o locatie foarte buna.
Pe de alta parte, preturile la apartamentele din cartierele-dormitor ale capitalei (Titan, Berceni, Pantelimon, Militari, Rahova, Drumul Taberei) vor inregistra in timp o scadere din ce in ce mai accentuata.
Acest lucru se va intampla datorita urmatorilor factori :
- aparitia unui numar din ce in ce mai mare de locuinte noi la preturi relativ apropiate de cele vechi, dar la un nivel calitativ mult mai ridicat. Acestea ofera o calitate mai buna a locuirii, atat din punct de vedere al sigurantei, al facilitatilor, cat si al mediului social creat. Pentru viitorii locatari este foarte important ca vecinii lor au un statut social si un standard de viata ridicat;
- insuficienta protectie termica si fonica a apartamentelor din blocurile vechi, care sunt construite cu tehnologii si materiale vechi;
- blocurile construite in anii ?60-?90 vor trebui sa suporte lucrari de eficienta energetica in urmatorii 5-10 ani, iar la cele construite inainte de 1977 va trebui refacuta structura de rezistenta in urmatorii 15-20 ani;
- preturile pentru apartamentele din blocurile vechi, situate in cartierele dormitor ale capitalei au ajuns la 800-1.000 euro/mp, sume nejustificate pentru confortul pe care acestea il ofera;
- cele aproximativ 5.000 de apartamente noi care au aparut pe piata bucuresteana sunt destul de putine pentru a face fata concurentei celor vechi, insa peste 1-2 ani, cand primele mini-cartiere vor fi finalizate impactul psihologic va fi destul de mare si va genera scaderea accentuata a preturilor pentru apartamentele vechi;
- din perspectiva aderarii, investitorii straini nu s-au aratat deloc interesati de achizitia de apartamente vechi, acestia cumparand, inca din faza de proiect, zeci de apartamente in noile ansambluri rezidentiale;
- actualele preturi ale apartamentelor vechi nu sunt reprezentative din cauza faptului ca numarul tranzactiilor este in scadere, iar piata nu este lichida, in sensul ca o locuinta este foarte greu vandabila la preturile actuale.
Noile dezvoltari rezidentiale lansate in Bucuresti, printre care Neopeninsula ? 2.700 de apartamente, Planorama ? 1.000 apartamente, West Park, Edenia, Jupiter, Quadra Place, au preturi de plecare de aproximativ 1.000 euro/mp si se adreseaza clasei medii si peste medie, adica celor mai dinamici clienti imobiliari : familii tinere (25-40 ani), cu un venit mediu lunar de 1.000-2.000 euro/familie si cu aspiratii la un alt stil de viata. Aceste mini-cartiere ofera in afara de unitati locative (garsoniere, apartamente cu 2, 3 si 4 camere) si alte avantaje - acces pazit, mini-market, gradinite, curatatorie etc.
Piata rezidentiala a scazut in toate tarile est-europene dupa integrare, inregistrandu-se scaderi de preturi cu 10-15%, atat in Budapesta, cat si in Praga si Varsovia. Totusi, trebuie mentionat ca in toate capitalele mentionate s-a construit foarte mult in perioada de preaderare, iar veniturile populatiei sunt de doua-trei ori mai mari decat in Romania.
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul