top banner

Fondurile mutuale - un prim pas catre bursa?

26 Iulie 2007 | Autor: Serban Stoica

Odata cu scaderea dobanzilor practicate pe piata bancara, incepe sa se impuna tot mai mult un alt mod de a obtine castiguri de pe urma economiilor: investitia in fondurile mutuale. Acestea ofera investitorilor o imagine completa asupra pietei organismelor de plasament colectiv, si pot reprezenta un prim pas pentru cei tentati sa joace la bursa.
 
Economisirea traditionala, prin constituirea de depozite bancare, incepe sa fie tot mai tare concurata – in primul rand datorita randamentelor superioare oferite - de plasamentele in fondurile de investitii. Insa alegerea unui fond de investitii trebuie sa fie facuta cu atentie, in functie de profilul investitorului. Trebuie luate in calcul mai multe criterii, cum ar fi tipul fondului, randamentele medii oferite in trecut, sau valoarea activelor administrate de societatea care se ocupa de multiplicarea resurselor sale.
 
Cu toate acestea, este evident faptul ca achizitionarea de unitati ale unui fond mutual este mult mai simpla decat sa investesti direct pe piata bursiera. Suma minima investita nu exista practic, fiind reprezentata de contravaloarea unei singure unitati de fond, iar realizarea profesionista a plasamentelor oferita de specialistii din cadrul societatii de administrare a fondului respectiv constituie un avantaj important.
 
Cele patru categorii de fonduri mutuale (monetare, de obligatiuni, diversificate si de actiuni) pot fi pe placul tuturor profilurilor investitionale, ajungandu-se de la randamentele mai reduse, dar sigure oferite de fondurile monetare pana la castigurile semnificativ mai mari, dar mai volatile, inregistrate de fondurile de actiuni.
 
“Apeland la un fond de investitii, se inmaneaza practic decizia de investitie catre o echipa de profesionisti, castigand in acest fel atat timpul cat si cunostiintele necesare unor astfel de investitii. De aceea, acestea sunt produse foarte populare in randul consumatorilor din tarile dezvoltate si suntem siguri ca in curand vor castiga aceeasi popularitate si in Romania” considera Sorin Ichim, director de marketing la Raiffeisen Asset Management.
 
In momentul in care un investitor achizitioneaza unitati de fond, dar si pe perioada detinerii acestora, i se pun la dispozitie informatii complete referitoare la structura plasamentelor, la strategia de investitii sau in ceea ce priveste costurile investitionale. Cele mai profitabile categorii de fonduri mutuale se dovedesc in general a fi cele diversificate si cele de actiuni, insa gradul de risc este pe masura posibilelor castiguri. Si asta tocmai pentru ca aceste doua categorii de fonduri investesc o pondere importanta a activelor pe piata bursiera. 
 
Urmarirea atenta a evolutiei fondurilor diversificate, dar in special a celor de actiuni este foarte utila celor care isi doresc ca plasamentele in fonduri sa fie doar primul pas pentru o viitoare investitie la bursa. Asta pentru ca din schimbarile survenite in structura plasamentelor fondului, dar si din felul in care evolueaza activele fondului in functie de evolutia bursei se pot trage concluzii care se vor dovedi in viitor extrem de folositoare. Altfel, volatilitatea ridicata a acestei piete s-ar putea dovedi principalul dusman al unui investitor neinitiat, care poate inregistra randamente negative sau poate chiar sa-si piarda o parte mai mica sau mai mare din banii investiti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul