top banner

Prima Casa este disponibila de acum si mostenitorilor de locuinte

24 Noiembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Mostenitorii unei cote-parti dintr-o locuinta vor putea in sfarsit beneficia de creditele acordate prin programul Prima Casa. Modificarile legislative au trecut de Senat si Camera Deputatilor si asteapta publicarea in Monitorul Oficial dupa promulgarea de catre presedinte a ordonantei din vara in lege organica.
 

Pe traseul legislativ, de transformare a OUG 60/2009 privind programul Prima Casa in lege, senatorii si deputati au adus cateva modificari importante textului, ce au scopul de a puncta cat mai corect beneficiarii eligibili ai creditelor.

Astfel, textul initial excludea solicitantii care aveau in proprietate o cota parte a unui imobil, dobandit prin mostenire, indiferent de valoarea sau amplasamentul acesteia.

Chiar si cei care detineau 1/10 dintr-o casa batraneasca la tara nu puteau sa acceseze un credit prin programul Prima Casa. Lansarea in forma initiala a atras numeroase nemultumiri din partea beneficiarilor eligibili moral dar neeligibili legal.

Conso.ro a primit nenumarate sesizari de la persoane aflate in situatia respectiva si a scris pe larg despre aceasta problema, atentionand la momentul respectiv si Ministerul Finantelor cu referire la omisiunea actului normativ.

In urma dezbaterilor de la Senat si din Camera Deputatilor, dupa mai bine de 5 luni de la publicarea OUG nr. 60/2009, actul normativ a fost modificat, astfel incat beneficiarii garantiei statului sa fie cei care intr-adevar au nevoie de o locuinta.

In consecinta, beneficiarii vor putea fi “persoanele fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu au detinut si nu detin, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor parti din locuintele dobandite prin mostenire”.

Vor primi credit doar cei care nu au avut niciodata o locuinta


O alta precizare importanta adusa textului initial este impunerea unor conditii mai stricte pentru calitatea de proprietar.

Pana acum, creditele garantate de stat erau interzise doar persoanelor care fix pe 4 iunie erau proprietari, fara referire la detinerea acestei calitati inainte sau dupa data respectiva.

Textul a fost amendat iar beneficiarii programului Prima Casa vor fi doar persoanele fizice care nu au detinut o locuinta nici inainte si nici nu au achizitionat dupa data de 4 iunie 2009.

Practic, toti cei care au avut vreodata proprietatea deplina a unui imobil nu vor mai putea beneficia de credite in cadrul programului.

Se majoreaza plafonul


O alta precizare adusa textului initial al Ordonantei priveste majorarea capitalului social al Fondului de Garanatre cu 223 milioane lei pentru anul 2010. Sumele vor fi impartite pe trimestre si vor fi redirectionate in vederea sprijinirii sectoarelor prioritate.

O parte din aceste sume ar putea fi redirectionate si catre programul Prima Casa.

Proiectul de lege a fost adoptat la sfarsitul lunii septembrie de Senat, iar in noiembrie de Camera Deputatilor, fiind trimis spre promulgare la presedinte. Legea va intra in vigoare o data cu publicarea in Monitorul Oficial.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul