top banner

Casele noi pot fi cu 15.000 euro mai ieftine cu subventia de la stat

12 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Casele noi pot fi cu 15.000 euro mai ieftine cu subventia de la stat

Cei care vor sa isi construiasca o casa prin credit, inclusiv printr-un contract cu un dezvoltator imobiliar, pot beneficia de o subventie de la stat de pana la 15.000 euro. Aceasta este acordata inclusiv in situatia in care imprumutul este acordat prin programul Prima Casa.
 
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei deruleaza “Programul national de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala”, prin acordarea de subventii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuintei construite, dar nu mai mult de 15.000 euro.
 
Beneficiarii sunt persoane fizice cu varste de pana la 35 ani, care doresc sa construiasca o locuinta cu firma specializata sau au incheiat un contract de constructie cu dezvoltatori imobiliari.
 
Subventia este acordata numai in situatia in care finantarea locuintei se face prin credit ipotecar, inclusiv prin programul Prima Casa. Aceasta este acordata la finalizarea si predarea locuintelor, pe baza procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
 
Beneficiarul nu poate obtine o astfel de subventie decat o singura data, in conditiile in care acesta si membrii familiei sale – sot/sotie si copii aflati in intretinere – nu au detinut niciodata o locuinta si nu au primit un alt sprijin de la bugetul de stat.
 
De asemenea, de subventie beneficiaza si persoanele sau familiile ramase fara adapost, cele evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile sau chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire.
 

Actele solicitate si procedura

 
Solicitantii eligibili trebuie sa depuna o cerere, impreuna cu toate actele solicitate, la consiliile locale din raza administrativ-teritoriala in care sunt amplasate terenurile pe care se va construi locuinta.
 
Printre actele solicitate se numara:
  • copie autentificata a cartii de identitate;
  • declaratii notariale ale titularului creditului si familiei ca nu au detinut si nu detin o alta locuinta si nu au primit alt sprijin de la buget in vederea constructiei;
  • dupa caz, acte edificatoare a sitiatiei de evacuare sau ramanere fara adapost, eliberate de primarie;
  • extras de carte funciara;
  • acte care sa ateste calitatea constructorului;
  • copie dupa contractul de construire, graficul lucrarilor si o fisa tehnica a constructiei. 
Dosarul este analizat de o comisie formata din consilieri locali si personal de specialitate din primariile locale. In primele 5 zile lucratoare ale fiecarei luni se analizeaza dosarele depuse cu o luna inainte.
 
Beneficiarii admisi primesc o adeverinta in acest sens, valabila timp de 90 zile. In acest interval, acestia trebuie sa depuna la primarie o serie de documente suplimentare, printre care:
  • o copie a contractului de credit aferent finantarii constructiei;
  • o scrisoare emisa de institutia creditoare prin care se accepta ca subventia sa fie platita sub forma de rata la credit, in contul clientului, in momentul in care se face receptia lucrarilor. 
Instrainarea locuintei, inainte de a achita integral creditul contractat, se poate face numai cu acordul bancii si numai dupa restituirea contravalorii subventiei obtinute, actualizata la zi cu inflatia anuala.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul