top banner

Prima Casa a facut fericite aproape 5.000 de familii

09 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Prima Casa a facut fericite aproape 5.000 de familii

Dupa 3 luni de la lansarea programului Prima Casa, Fondul de Garantare a acordat 4.740 garantii financiare. Cei mai multi beneficiari si-au cumparat apartamente de 2 camere, in Bucuresti. In prezent, Fondul analizeaza modul in care vor fi redistribuite plafoanele de la bancile care au acordat prea putine credite catre cele mai operative.
 
"Pana acum, 4.740 de persoane au intrat in programul Prima Casa si au primit o garantie pentru cumpararea unei locuinte, fie ca este vorba de un apartament cu doua camere, cu trei camere sau de locuinte noi", a precizat ministrul Emil Boc.
 
Conform reprezentantilor Fondului de Garantare, s-au acordat peste 150 de promisiuni de garantare, in vederea constructiei de locuinte.
 
Garantia medie acordata este de 41.600 euro, in timp ce nivelul garantiei maxime ajunge la plafonul stabilit de lege, respectiv 60.000 euro. Valoarea totala a garantiilor acordate se ridica la 220 milioane euro din totalul de 1 miliard de euro, aprobat de guvern pentru acest program.
 

Locuinta preferata: 2 camere, in blocuri vechi din Bucuresti

 
Conform statisticilor Fondului de garantare, aproximativ 44% din garantii au fost acordate pentru finantarea de apartamente de 2 camere. In jur de 22% din solicitanti, in special din orase din provincie, au reusit sa achizitioneze, prin programul Prima Casa apartamente cu 3 camere.
 
Restul s-au reorientat catre garsoniere, iar cativa au reusit sa isi cumpere apartamente cu 4 camere sau chiar case.
 
Cele mai multe garantii au fost acordate solicitantilor din Bucuresti, respectiv 34,5%. Pe locul 2 se situeaza Clujul, cu 17,5% din garantiile acordate, urmat de judetul Timis, care a insumat 5,57% din totalul garantiilor.
 
Chiar daca ofertele de locuinte noi cu preturi sub 60.000 euro sunt din ce in ce mai dese, solicitantii de credite Prima Casa prefera in continuare apartamentele vechi.
 
Doar un sfert din garantiile Fondului au fost acordate pentru achizitia de imobile finalizate dupa 2008. Acest procent nu s-a modificat in ultima luna.
 

Unele banci ar putea fi excluse din program

 
Conform normelor de aplicare a programului, dupa primele trei luni de la lansare, Fondul de Garantare urmeaza sa redistribuie sumele alocate initial fiecarei banci, in functie de volumul creditelor acordate in acest interval.
 
In conditiile in care unele banci si-au folosit peste 90% din plafonul alocat, altele nu au dat nici un credit, chiar daca au avut la dispozitie plafoane mari.
 
Conform reprezentantilor Fondului, in momentul de fata exista o suma de 220 - 280 milioane euro care ar putea fi redistribuita intre jucatori.
 
"Le vom lua acestor banci sumele alocate si le vom redistribui catre alte banci care s-au miscat mai bine, Sunt trei banci care nu au acordat nici un euro si alte patru banci care au consumat intre 0,1% si 3% din fondurile rezervate", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare, citat de Mediafax.
 
In acest sens, au fost trimise scrisori catre fiecare banca in parte, prin care acestora li s-a solicitat sa estimeze valoarea creditelor pe care urmeaza sa le acorde in urmatoarele trei luni.
 
In functie de suma deja utilizata din plafonul initial, dar si de numarul dosarelor depuse si aflate in analiza la banca, Fondul va gandi redistributia sumelor alocate.
 

Procedura trebuie sa se imbunatateasca si la banci

 
Fondul de Garantare a scurtat cu 5 zile termenul de procesare a cererilor in programul Prima Casa, inca din luna august. Astfel, dosarul unui solicitant nu sta mai mult de 5 zile in analiza, in vederea primirii aprobarii sau a refuzului.
 
"Pot sa spun ca in acest moment eu cred ca domnul presedinte (n.r. - al Fondului de Garantare) a facut tot ce i-a stat in putinta sa scurteze procedura interna aici la Fond", a precizat astazi premierul Emil Boc.
 
El a atras atentia ca si bancile in teritoriu trebuie sa proceseze cu maxima operativitate si corectitudine datele pe care le solicita legea, astfel incat programul sa mearga cu succes mai departe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul