top banner

Criza trece, creditele raman scumpe

05 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Dobanzile si comisioanele practicate de banci la creditele pentru populatie au scazut puternic in ultima perioada. Cu toate acestea, costurile continua sa se mentina la valori superioare celor inregistrate in urma cu un an, cu toate ca evolutia pietei interbancare ar permite bancherilor sa scada destul de mult dobanzile.
 
Dobanda anuala efectiva (DAE) medie a unui credit ipotecar in lei se situeaza in prezent la aproximativ 16,3%, cu 5,4 procente mai redusa decat in luna aprilie. In cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca in lei, DAE a scazut in aceeasi perioada de la 29,6% la 26,1%.
 
Scaderea a fost posibila in contextul reducerii dobanzii de politica monetara si a indicelui Robor, utilizat de banci pentru stabilirea dobanzilor la credite. Acesta a scazut de la inceputul anului de la 15% la 9%.
 
In paralel, pentru a spori lichiditatea in piata si pentru a impulsiona bancherii sa dea drumul la robinetul creditarii, Banca Centrala a redus si rezervele minime obligatorii.
 
Chiar si cu aceste inlesniri insa, bancherii nu au considerat oportuna ieftinirea creditelor in lei pana la nivelul din urma cu un an.
 
In septembrie 2008 - cand Robor depasea 13% iar politica monetara era mult mai restrictiva - creditele in lei erau totusi mai ieftine. Imprumuturile ipotecare presupuneau un DAE mediu de 15,9%, iar cele de consum un DAE de 23,2%, cu cateva procente bune mai reduse decat in prezent.  
 

Creditele ipotecare in euro - mai avantajoase

 
Nici la creditele in euro, bancherii se dau in vant dupa reduceri. Chiar daca aici costurile sunt apropiate fata de nivelul anului trecut, situatia ramane departe de potentialul de ieftinire.
 
Euribor se afla la minime istorice, iar ratigurile bancilor romanesti permit obtinerea de finantare de pe pietele internationale cu costuri mult mai mici decat toamna trecuta. De asemenea, BNR a eliminat o parte din costurile bancilor prin reducerea RMO de la 40% la 30%.
 
Cu toate acestea, imprumuturile ipotecare s-au ieftinit doar cu un procent comparativ cu septembrie 2008, pana la un DAE mediu de 10%. Creditele de consum fara garantii continua sa fie mai scumpe decat in perioada similara din 2008, cu 1,5 puncte procentuale.
 

De ce nu se ieftinesc creditele?

 
Daca, cel putin teoretic, piata le permite sa ieftineasca si mai mult creditele, de ce bancherii continua sa pastreze dobanzile si comisioanele sus?
 
Socul crizei financiare cu care sistemul bancar s-a confruntat in urma cu un an a schimbat politicile de creditare. In prezent bancherii sunt mult mai precauti cand acorda imprumuturi si prefera sa pastreze dobanzile sus, decat sa acorde creditele unui numar mare de solicitanti.
 
Aceasta politica este adoptata diferit de la o banca la alta. De aceea, ecartul dintre cea mai avantajoasa oferta de credit din piata si cea mai scumpa oferta ramane colosal. Spre exemplu, in cazul unui credit ipotecar in euro, DAE porneste de la 7% dar ajunge lejer la peste 13%.
 
Pe de alta parte, cresterea restantelor si a creditelor neperformante pune presiune pe banci pentru constituirea de provizioane ce afecteaza negativ rezultatele finale si duce la scaderea profiturilor.
 
Astfel, bancherii incearca sa compenseze pierderile potentiale prin marje de profit mai mari. In consecinta, o parte din reducerile ce ar fi putut fi operate la creditele noi acordate sau in derulare sunt amanate de banci in vederea realizarii profiturile propuse pentru final de an.
 
    

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul