top banner

Expansiunea spatiilor de birouri

04 Septembrie 2006 | Autor: Calin Clinciu

Piata spatiilor de birouri din Bucuresti este mult subdimensionata comparativ cu capitalele tarilor din Europa Centrala. Aparitia fondurilor straine de investitii imobiliare pe piata autohtona a dinamizat in ultimul timp ritmul constructiilor de birouri. La sfarsitul acestui an, rata de neocupare ar putea urca usor, pana la 5-6%.
In ultimii 3-4 ani, pe piata birourilor s-au inregistrat cele mai mari afaceri si, evident, profituri. Numai anul acesta valoarea tranzactiilor cu cladiri de birouri a fost de peste 200 milioane euro, iar suprafetele tranzactionate au fost de 70.000-80.000 mp.
Cea mai mare tranzactie a fost achizitionarea pentru 80 milioane euro a imobilului Charles de Gaulle Plaza de catre fondul de investitii imobiliar Accession Fund, administrat de compania germana GLL Real Estate. Ultima mare tranzactie a fost achizitia , pentru aproximativ 40 milioane euro, a imobilului Millenium Business Center, inca din faza de proiect, de catre fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property Company. Aceste tranzactii au fost posibile datorita intrarii pe piata a fondurilor de investitii britanice, alaturi de cele austriece si irlandeze.
Desi se construieste intr-un ritm alert, piata spatiilor de birouri din Capitala este inca subdimensionata in comparatie cu tarile mai dezvoltate din Estul Europei, precum Ungaria, Cehia sau Polonia. Inainte de integrare, acestea au inregistrat un boom al spatiilor de birouri, trendul fiind urmat pana acum si de Romania. O data cu cresterea stocului de spatii pentru birouri va mai creste usor si rata de neocupare, aceasta putand ajunge pana la sfarsitul anului la 5-6%.
La sfarsitul anului trecut, Bucurestiul oferea doar 250.000 mp de birouri de clasa A, de zece ori mai putin decat Varsovia si de patru ori sub Praga sau Budapesta.
Pentru viitor, dezvoltatorii vor trebui sa tina cont si de particularitatile pietei din Bucuresti si sa aleaga foarte bine locatia si tipul constructiei, pentru a fi siguri ca realizeaza o cladire de birouri de succes.
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul