top banner

Piata Rasdaq, motiv de conflict intre brokeri si CNVM

03 August 2008 | Autor: Cristi Dudu

Decizia CNVM de a transforma Rasdaq intr-un sistem alternativ de tranzactionare a starnit reactii adverse in piata. Brokerii si BVB si-au exprimat dezacordul, argumentand ca masura luata va scadea increderea investitorilor in piata Rasdaq. Fondurile mutuale s-ar putea chiar debarasa de actiunile listate pe aceasta piata.
 
Pe 23 iulie 2008, CNVM a emis o decizie care prevede transformarea completa a pietei Rasdaq intr-un sistem alternativ de tranzactionare. In legea pietei de capital, nu exista prevederi pentru sistemele alternative de tranzactionare in ceea ce priveste obligatiile emitentilor (rapoarte periodice), obligatiile de raportare ale persoanelor ce detin anumite pozitii in cadrul societatii si nici obligatia de notificare a operatiunilor efectuate de persoanele initiate.
 
Credibilitatea pietei este pusa in pericol
 
Atat BVB cat si Asociatia Brokerilor s-au aratat nemultumite de decizia CNVM. In proiectul propus initial de BVB se solicita impartirea pietei Rasdaq in doua segmente : o piata reglementata (Rasdaq Star) si una alternativa.
 
BVB motiveaza propunerea prin faptul aceasta reorganizare ar valorifica mai bine un segment al pietei care a captat adesea interesul investitorilor. Acest lucru ar duce la cresterea capitalizarii pietei reglementate, a lichiditatii si transparentei.
 
Asociatia Brokerilor sustine acelasi punct de vedere. Brokerii cer “aplicarea aceluiasi principiu pentru reautorizarea Pietei RASDAQ, ca si pentru reautorizarea pietei BVB: emitentii care indeplinesc conditiile legale de tranzactionare pe o piata reglementata trebuie sa fie admisi de drept in categoria RASDAQ-STAR a pietei reglementate, odata cu constituirea acesteia”, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei.
 
Asociatia spune ca decizia CNVM va afecta transparenta emitentilor si obligativitatea raportarilor. Drept urmare, increderea investitorilor la bursa va scadea. 
 
Investitorii, principalii perdanti
 
Presedintele Consiliului de Administratie al KTD Invest, Iulian Panait crede ca in urma deciziei, sunt dezavantajati numai investitorii din cauza lipsei de informatii, in timp ce ”un emitent isi poate exprima oricand dorinta de a fi listat pe o piata reglementata”. De aceeasi parere este si Marcel Marcu, director la KD Capital Management, care spune ca “investitorii nu sunt protejati si sunt afectati de neinformare”.
 
De asemenea, brokerii cred ca organismele de plasament colectiv care sunt actionari la societatile listate pe piata Rasdaq vor incerca sa-si vanda actiunile punand astfel o mare presiune asupra preturilor.
 
In schimb, CNVM sustine ca acuzatiile sunt nefondate. Intr-un comunicat de presa, Comisia precizeaza ca un sistem alternativ de tranzactionare nu poate fi echivalat cu o piata nereglementata.
 
Institutia a precizat ca Directiva europeana MiFID prevede faptul ca “un sistem alternativ de tranzactionare [...] functioneaza dupa reguli proprii (care pot fi chiar similare unei piete reglementate), aprobate de autoritatea pietei de capital si a caror aplicare este supravgheata de aceasta”.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul