top banner

Fondul a gasit noi solutii pentru aprobarea mai rapida a dosarelor Prima Casa

15 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Fondul de Garantare a identificat noi solutii pentru a reduce perioada de acordare a creditelor Prima Casa. Dosarele vor fi aprobate de Fond in maxim 5 zile in loc de 8, iar bancile vor fi obligate sa trimita dosarul la Fond cu cel putin 10 zile inainte ca antecontractul de vanzare-cumparare a locuintei sa expire.
 
In discutiile premergatoare implementarii programului Prima Casa, reprezentantii Fondului de Garantare spun ca nu au fost avertizati in nicun fel ca termenul antecontractelor de vanzare-cumparare a locuintelor este prea scurt.
 
„De multe ori dosarul ajunge la noi cu cateva zile inainte de expirare, astfel ca toata presiunea clientului se rasfrange asupra noastra”, afirma Vasile Coman, director general adjunct la Fondul de Garantare.
 

Dosarul va ajunge la Fond mai devreme

 
Pentru a preveni asemenea situatii, Fondul va propune ca un dosar sa fie trimis de banca spre aprobare cu cel putin 10 zile inainte de termenul stabilit in antecontractul de vanzare-cumparare.
 
Aceasta cerinta va fi inclusa intr-o recomandare pe care Asociatia Romana a Bancilor o va trimite zilele urmatoare catre institutiile de credit participante in program. Ulterior, propunerea va fi inclusa si intr-un Ordin comun al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Dupa publicarea ordinului in Monitorul Oficial, cerinta va deveni obligatorie pentru banci.
 
O alta solutie este ca bancile sa nu mai solicite de la inceput antecontractul de vanzare-cumparare. Fondul le recomanda ca mai intai sa faca analiza solicitantului din punct de vedere al veniturilor si abia apoi sa ceara actele privind locuinta achizitionata.
 

Documentele circula mai rapid

 
Modul in care se transmit documentele intre banca si Fond a fost si el imbunatatit, scurtand parcursul cu 7-10 zile. Daca inainte, dosarele erau transmise prin Posta, acum s-a optat pentru curierat rapid, astfel ca se castiga cateva zile.
 
In plus, Fondul nu mai lucreaza direct cu sucursalele, ci cu centrala fiecarei banci, care centralizeaza dosarele la nivelul retelei proprii. Corespondenta intre banca si Fond se face de 3 ori pe zi in cazul bancilor mari si o data pe zi cu bancile mici. Inainte, bancile strangeau dosare mai multe si le trimiteau pe toate o data, astfel ca analizarea lor dura mai mult.
 
Totodata, s-au mai eliminat din etape, in sensul ca, dupa aprobarea dosarului, Fondul trimite la banca contractul de garantare, fara sa mai astepte confirmarea platii pentru comisionul de garantare.
 
Sistemul informatic a fost si el imbunatatit de la inceputul lunii septembrie. Daca solicitatarea de garantare este completata pe formularul standard, atunci ea poate fi introdusa prin scanare direct in sistemul informatic. Pe viitor, se doreste crearea unei aplicatii prin care cererile sa fie primite direct prin sistemul informatic, ocazie cu care se vor stabili filtre ce vor elimina erorile de completare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul