top banner

Mostenitorii de case ar putea participa in programul Prima Casa

14 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Ministerul de Finante se gandeste sa modifice conditiile de acces la programul Prima Casa pentru a permite si celor care au mostenit o cota-parte dintr-o casa la tara ca sa beneficieze de credite. Din acest motiv, foarte multe persoane nu pot accesa acum un credit prin acest program, cu toate ca locuiesc cu chirie.
 
In programul Prima Casa pot participa doar persoanele care nu detineau la data de 4 iunie 2009, in comun sau individual, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 60 din 2009.
 

Propunerea va fi trimisa la Parlament

 
In prezent, Ministerul Finantelor Publice (MFP) analizeaza oportunitatea introducerii unui amendament in cuprinsul legii de aprobare a OUG nr. 60/2009 prin care sa reformuleze prevederile alin. (1) al art. 1 din ordonanta, in sensul exceptarii cazului in care proprietatea comuna a fost dobandita prin succesiune. Propunerea urmeaza a fi supusa dezbaterii comisiilor parlamentare, ne-a informat directorul Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica din MFP, Laurentiu Andrei.
 
Decizia a fost luata din cauza numarului mare de cereri primite de MFP de la persoane fizice care nu pot accesa un credit Prima Casa, deoarece au mostenit o cota-parte dintr-o casa la tara.
 
Conso.ro a semnalat inca de la publicarea Ordonantei de Urgenta faptul ca foarte multe persoane care locuiesc cu chirie nu-si vor putea cumpara o casa prin acest program din acest motiv.
 
Chiar daca cineva mosteneste un bordei facut din chirpici, impreuna cu alte 10 persoane, conform legislatiei actuale, nu va putea beneficia de programul Prima Casa deoarece are deja un imobil, in care, cel putin teoretic, ar putea locui.
 

Falsul in declaratii aduce dosar penal

 
Cei care doresc sa participe la program trebuie sa demonstreze ca nu detin nicio proprietate, individual sau in comun cu alte persoane, prin declaratie pe propria raspundere la notar. 
 
"Declararea necorespunzatoare a adevarului in cuprinsul declaratiei ce va fi data de beneficiarul unui credit in cadrul programului, poate atrage raspunderea penala a persoanei respective pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii, in conditiile prevazute in art. 292 din Codul de procedura penala, sanctiunea fiind inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala", precizeaza Elena Iacob, senior associate la Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu. Amenda este cuprinsa intre 500 lei si 30.000 lei, fiind stabilita de instanta. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul