Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Plata facturilor se face in mod occidental doar la cateva banci


Debitul direct interbancar este solutia cea mai utilizata in Occident pentru plata diverselor tipuri de facturi. La noi, doar cateva banci permit clientilor sa-l foloseasca, motiv pentru care acest serviciu este extrem de putin folosit. Atitudinea este total opusa in UE, unde se grabeste momentul lansarii schemei europene de debit direct.
 
In Marea Britanie, aproximativ 75% din populatie isi plateste facturile prin serviciul de debitare directa interbancara.
 
Motivele pentru care tot mai multi clienti adopta aceasta modalitate de plata sunt : 
  • reducerea numarului de conturi deschise la mai multe banci, purtatoare de taxe si comisioane;
  • diminuarea stresului aferent platii acestor facturi la termenele stabilite;
  • economie importanta de timp, prin evitarea cozilor la ghisee.
Prin intermediul serviciului de direct debit interbancar se pot plati facturile de utilitati, telefonie fixa si mobila, se pot achita abonamente TV, chirii, prime de asigurare, rate la credite si la contracte de leasing.
 
Pentru activarea debitului direct, clientii trebuie sa incheie un contract de mandat cu banca, prin care aceasta este imputernicita sa faca luna de luna plata din conturile lor.
 
Este foarte important ca in contul curent din care se face plata sa existe disponibil pentru procesarea transferului. In caz contrar, banca nu va debita contul pentru a efectua transferul catre furnizorul indicat de client.
 
Bancile la noi nu se grabesc sa-l ofere
 
Desi acest serviciu este disponibil pe piata de la mijlocul anului 2005, sunt destul de putine bancile care permit clientilor sa il foloseasca. In acest moment, dintre cele 40 de banci participante la sistemul de decontare electronica, doar 17 si-au activat aceasta optiune.
 
Dintre acestea, conform datelor oferite de Transfond, numai cateva initiaza in sistem instructiuni de direct debit interbancar, restul permitand doar accesarea conturilor furnizorilor de utilitati aflate in portofoliul lor.
 
De aceea, numarul clientilor care folosesc acest serviciu este foarte redus. In prima jumatate a anului 2008, s-au efectuat doar 7.259 tranzactii prin direct debit.
 
Activarea acestui serviciu este gratuita, insa, costul unei plati prin direct debit difera de la o banca la alta.
La Raiffeisen Bank comisionul pe tranzactie este – 1,5 lei, la ABN AMRO - 1,6 lei, la CEC difera in functie de suma transferata si sunt cuprinse intre 2-4 lei, la Citibank costa 3 lei, iar la BCR – 3 lei. Comisionul Transfond de 0.61 lei pe operatiune este suportat de banca beneficiarului.
 
Debit direct intre statele membre din noiembrie 2009
 
Daca bancile autohtone nu se prea grabesc sa promoveze acest serviciu, la nivel european, exista un interes tot mai mare pentru a grabi lansarea serviciilor de direct debit intracomunitar.
 
Recent, Banca Central Europeana si Comisia Europeana a incurajat Consiliul European pentu Plati sa accelereze lansarea schemei de Direct Debit in cadrul programului SEPA (zona unica de plati europene) Acestia doresc ca serviciul sa fie lansat pana in noiembrie 2009.
 
La acest program, participa 31 de tari europene, ceea ce inseamna ca un client isi va putea plati factura catre furnizori din alte state membre la costuri extrem de scazute. In acest mod, furnizorii de servicii din diverse state membre vor intra direct in competitie, consumatorii urmand sa aleaga dintre mai multe oferte.
 
Clientii vor putea mandata bancile sa efectueze transferuri din contul lor pentru a achita diferite facturi (internet, telefon, programe TV prin satelit) in oricare din tarile participante.
 
Un alt avantaj al acestui serviciu este reducerea duratei de decontare pentru transferurile in euro. In prezent acestea este de trei zile lucratoare, dar in viitor se va reduce la o singura zi.


Distribuie articolul
Alte articole

Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Cumparaturile online castiga tot mai mult teren datorita comoditatii pe care ne-o ofera. Insa, desi exista reglementari destul de clare cu privire la drepturile consumatorilor in astfel de tranzactii, comerciantii se conformeaza destul de greu. Ce trebuie sa stii cand cumperi de pe net, pentru a nu fi pacalit?

Citeste mai mult
Ce taxe avem de platit la inceput de an?

Ce taxe avem de platit la inceput de an?

Inceputul de an vine cu o serie de cheltuieli pentru populatie, in contul taxelor si impozitelor datorate statului. Prima transa din impozitele locale trebuie platita pana pe 31 martie, iar declaratia unica, nou introdusa in 2018, trebuie depusa pana pe 15 martie si tot pana atunci trebuie platite darile aferente anului anterior.

Citeste mai mult
Serviciu instant de plati de la Transfond

Serviciu instant de plati de la Transfond

Incepand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispozitia prestatorilor de servicii de plati produsul Plati Instant, o infrastructura interbancara pentru plati de retail in timp real de pana la 50.000 lei. Utilizatorii finali - consumatori, autoritati, business-uri, vor putea utiliza serviciul atat pentru plati, cat si pentru incasari.

Citeste mai mult
Cum ne optimizam bugetul personal?

Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?

Citeste mai mult