top banner

Plata facturilor se face in mod occidental doar la cateva banci

26 Septembrie 2008 | Autor: Adriana Staicu

Debitul direct interbancar este solutia cea mai utilizata in Occident pentru plata diverselor tipuri de facturi. La noi, doar cateva banci permit clientilor sa-l foloseasca, motiv pentru care acest serviciu este extrem de putin folosit. Atitudinea este total opusa in UE, unde se grabeste momentul lansarii schemei europene de debit direct.
 
In Marea Britanie, aproximativ 75% din populatie isi plateste facturile prin serviciul de debitare directa interbancara.
 
Motivele pentru care tot mai multi clienti adopta aceasta modalitate de plata sunt : 
 • reducerea numarului de conturi deschise la mai multe banci, purtatoare de taxe si comisioane;
 • diminuarea stresului aferent platii acestor facturi la termenele stabilite;
 • economie importanta de timp, prin evitarea cozilor la ghisee.
 • Prin intermediul serviciului de direct debit interbancar se pot plati facturile de utilitati, telefonie fixa si mobila, se pot achita abonamente TV, chirii, prime de asigurare, rate la credite si la contracte de leasing.
   
  Pentru activarea debitului direct, clientii trebuie sa incheie un contract de mandat cu banca, prin care aceasta este imputernicita sa faca luna de luna plata din conturile lor.
   
  Este foarte important ca in contul curent din care se face plata sa existe disponibil pentru procesarea transferului. In caz contrar, banca nu va debita contul pentru a efectua transferul catre furnizorul indicat de client.
   
  Bancile la noi nu se grabesc sa-l ofere
   
  Desi acest serviciu este disponibil pe piata de la mijlocul anului 2005, sunt destul de putine bancile care permit clientilor sa il foloseasca. In acest moment, dintre cele 40 de banci participante la sistemul de decontare electronica, doar 17 si-au activat aceasta optiune.
   
  Dintre acestea, conform datelor oferite de Transfond, numai cateva initiaza in sistem instructiuni de direct debit interbancar, restul permitand doar accesarea conturilor furnizorilor de utilitati aflate in portofoliul lor.
   
  De aceea, numarul clientilor care folosesc acest serviciu este foarte redus. In prima jumatate a anului 2008, s-au efectuat doar 7.259 tranzactii prin direct debit.
   
  Activarea acestui serviciu este gratuita, insa, costul unei plati prin direct debit difera de la o banca la alta.
  La Raiffeisen Bank comisionul pe tranzactie este – 1,5 lei, la ABN AMRO - 1,6 lei, la CEC difera in functie de suma transferata si sunt cuprinse intre 2-4 lei, la Citibank costa 3 lei, iar la BCR – 3 lei. Comisionul Transfond de 0.61 lei pe operatiune este suportat de banca beneficiarului.
   
  Debit direct intre statele membre din noiembrie 2009
   
  Daca bancile autohtone nu se prea grabesc sa promoveze acest serviciu, la nivel european, exista un interes tot mai mare pentru a grabi lansarea serviciilor de direct debit intracomunitar.
   
  Recent, Banca Central Europeana si Comisia Europeana a incurajat Consiliul European pentu Plati sa accelereze lansarea schemei de Direct Debit in cadrul programului SEPA (zona unica de plati europene) Acestia doresc ca serviciul sa fie lansat pana in noiembrie 2009.
   
  La acest program, participa 31 de tari europene, ceea ce inseamna ca un client isi va putea plati factura catre furnizori din alte state membre la costuri extrem de scazute. In acest mod, furnizorii de servicii din diverse state membre vor intra direct in competitie, consumatorii urmand sa aleaga dintre mai multe oferte.
   
  Clientii vor putea mandata bancile sa efectueze transferuri din contul lor pentru a achita diferite facturi (internet, telefon, programe TV prin satelit) in oricare din tarile participante.
   
  Un alt avantaj al acestui serviciu este reducerea duratei de decontare pentru transferurile in euro. In prezent acestea este de trei zile lucratoare, dar in viitor se va reduce la o singura zi.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară
  Educație financiară

  Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
  Citește

  Un proiect susținut de

  BCR

  Plati

  Alte Articole

  Platile instant se pot face si in euro

  Platile instant se pot face si in euro

  Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

  16 Oct 2023 | Plati
  Platile interbancare pot avea si costuri piperate

  Platile interbancare pot avea si costuri piperate

  Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

  27 Apr 2023 | Plati
  Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

  Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

  Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

  04 Ian 2022 | Plati
  Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

  Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

  Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

  06 Aug 2020 | Plati

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul