top banner

Contractul de credit: Cum sa nu cazi in capcana bancilor!

26 August 2009 | Autor: Marius Serban

Contractul de credit trebuie citit inca de la solicitarea ofertei de credit pentru a afla de la bun inceput clauzele contractuale care vor stabili ulterior relatia cu banca. Daca functionarii ezita sa va ofere acest document si va promit ca veti avea ocazia sa-l cititi ulterior, cel mai bun sfat este sa parasiti rapid unitatea.
 
Indiferent de domeniul de activitate, cele mai mari tepe se dau prin inserarea in contracte a unor clauze abuzive, care dau dreptul furnizorului sa modifice unilateral conditiile in care se ofera bunul sau serviciul, ori costurile aferente. Iar plangerile primite de ANPC in ultimii ani au aratat din pacate ca sectorul bancar nu face exceptie, in ciuda faptului ca relatia dintre banca si client ar trebui guvernata in primul rand de incredere.
 
Bancile sunt blindate cu o armata de juristi, care isi dau silinta sa interpreteze legea in favoarea lor, chiar si atunci cand drepturile consumatorului sunt clar stabilite prin actele normative.
 
Mai mult, exista chiar zvonuri ca unii bancherii fac o analiza cost-beneficiu intre cat ii costa sa plateasca amenzi pentru clauzele abuzive introduse si cat castiga de pe urma lor, avand in vedere ca nu toti clientii sunt bine informati. Si chiar daca si-ar cunoaste drepturile, nu toti ajung sa dea banca in judecata, deoarece costurile suportate cu derularea unui proces in instanta nu sunt la indemana oricui.
 

Contractul arata adevarata fata a creditului

 
De aceea, cel mai bun mijloc de protectie impotriva unor eventuale abuzuri este citirea atenta a contractului, inca de la solicitarea primelor informatii despre creditului dorit.
 
E bine de stiut ca acest drept este prevazut prin Ordonanta de Urgenta nr. 174 din 2008, unde se precizeaza ca „la solicitarea unei oferte de credit, furnizorul de servicii financiare are obligatia de a oferi gratuit consumatorului, pe hartie sau pe alt suport durabil, … un exemplar al proiectului contractului de credit”.
 
Asadar, nu ezitati sa cereti contractul inca de la prima intalnire cu functionarii bancii, pentru a putea descoperi imediat in ce conditii pot avea loc modificari cu privire la rata dobanzii, comisioane, care sunt conditiile de garantare a creditului si mai ales care sunt obligatiile ce revin clientului prin contract si a caror nerespectare da dreptul bancii sa declare intreg creditul exigibil inainte de termen.
 

Nu acceptati sa cititi contractul abia la momentul semnarii

 
Clauzele contractuale sunt uneori mai importante chiar decat graficul initial de rambursare, care poate fi bun de aruncat la cos dupa doar cateva luni, printr-o mentiune ce permite modificarea costului creditului.
 
Citirea contractului este recomandata a se face inainte de a intra intr-o relatie contractuala cu banca. Pe urma, decizia de a renunta la contract poate fi mult mai dificila, mai ales daca anterior clientul a platit deja comisioane de analiza sau de evaluare a garantiei.
 
Daca renunta la credit dupa plata unor comisioane, clientul va inregistra o pierdere, astfel ca va fi tentat sa semneze contractul, chiar daca sesizeaza ca anumite clauze sunt nefavorabile. De aceea, nu este sub nicio forma indicat sa cititi contractul abia la momentul semnarii.
 
Iar daca functionarii de la ghiseu nu va prezinta de la inceput o copie a contractului de credit si va promit ca veti avea ocazia sa cititi contractul ulterior, cel mai bine ar fi sa cautati o alta banca, chiar daca oferta initiala parea de nerefuzat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul