Contractele UniCredit Tiriac precizeaza ca banca isi rezerva dreptul de a creste marja de dobanda la creditele pentru populatie pana la nivelul de 25%. In prezent, legislatia prevede ca modificarea clauzelor cu privire la costuri se poate face doar prin act aditional. Daca in viitor legea se va modifica, clientii vor fi vulnerabili in fata bancii.
Cei care se decid sa obtina un imprumut ipotecar de la UniCredit Tiriac Bank sunt avertizati, citind contractul, ca “ banca isi rezerva dreptul de a modifica marja in functie de costul lichiditatii, de rezerva minima obligatorie si alte conditii ale pietei, dar fara a depasi 25%”
Astfel, fata de nivelul dobanzii actuale practicat la un credit ipotecar – Euribor + 7,5 puncte procentuale - clientii s-ar putea confrunta pe viitor cu nedorita situatie in care dobanda sa ajunga la nivelul Euribor + 25 puncte procentuale.
Pentru un credit de 50.000 euro, contractat pe 30 ani, majorarea dobanzii cu 17,5 puncte procentuale ar creste rata lunara de la 400 euro la aproximativ 1.100 euro. Calculul a luat in considerare valoarea Euribor utilizata de banca in prezent, respectiv 1,3%. Acesta se afla insa la minime istorice, analistii previzionand ca va urma in viitor un trend de crestere.
Nivelul de 25% a fost stabilit de banca in mai, odata cu modificarea formulei de calcul a dobanzii, prin eliminarea raportarii la cotatiile CDS si la nivelul rezervei minime obligatorii. Conform informatiilor detinute de Conso.ro, inainte de acest moment, clauzele contractuale prevedeau o majorare a marjei doar pana la nivelul de 20%.
Clauze care merg in paralel cu legea
Clauza inserata in contractele UniCredit vine insa in contradictie cu prevederile OUG 174/2008, privind protectia consumatorilor de servicii financiare. Actul normativ da voie bancilor sa modifice rata dobanzii numai in functie de indici verificabili (cum este, spre exemplu, Euribor) sau de o dobanda de referinta interna, cu conditia ca aceasta sa fie unica pentru toate produsele si sa nu fie majorata peste un anumit nivel.
Prevederile actului normativ nu permit bancii sa modifice marjele aplicate peste acesti indici sau peste dobanda de referinta, cu exceptia situatiei in care clientul este de acord, si semneaza un act aditional.
“Bineinteles, costurile pot fi majorate numai cu acordul clientului” tin sa precizeze si reprezentantii UniCredit Tiriac Bank cu referire la posibilitatea majorarii marjei de dobanda la 25%.
Clientii sunt vulnerabili in viitor la majorari abuzive
Pentru a nu se afla in afara legii, juristii bancii si-au luat masuri de prevedere. Astfel, in contract, imediat dupa mentionarea nivelului de 25% la care poate ajunge marja, se precizeaza ca “modificarea marjei va intra in vigoare in conditiile legii”.
In prezent, actul normativ amintit impune semnarea unui act aditional, pentru orice modificare de costuri, cu exceptia variatiei indicilor Euribor/Robor sau a dobanzii interne a bancii.
Cu alte cuvinte, daca nu este de acord si nu semneaza, clientul, cel putin teoretic, nu ar trebui sa suporte o majorare de dobanda. Astfel, atata vreme cat ordonanta 174/2008 ramane in vigoare in forma actuala, clientii sunt protejati de majorari unilaterale ale marjei.
Insa in situatia in care legislatia se modifica la presiunile bancilor, ceea ce nu poate fi exclus, clientii s-ar putea vedea pusi in situatia de a se confrunta cu majorari semnificative ale costurilor, fara a putea sa se opuna, avand in vedere ca au semnat contractul in forma impusa de banca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News