top banner

Prima Casa: Locuintele noi se pot achizitiona numai de la dezvoltator

29 Iulie 2009 | Autor: Marius Serban

Modificarile adoptate de guvern pentru Programul Prima Casa au reparat o parte din erorile initiale, astfel ca normele permit acum achizitionarea unei locuinte noi prin credit. Casa poate fi insa cumparata doar de la o firma de constructie. Cei care au un teren si doresc sa-si construiasca o casa in regie proprie nu sunt eligibili.

Persoanele care doresc sa-si construiasca o locuinta vor putea face acest lucru, doar prin intermediul unei companii de constructie. Beneficiarii trebuie „sa prezinte finantatorului contractul de vanzare-cumparare a locuintei”, se impune in normele de implementare a programului Prima Casa, modificate pe 22 iunie printr-o noua hotarare de guvern.

Constructia in regie proprie nu este posibila  

„Din textul legii si din conditiile de creditare ale bancile, reiese tot mai clar ca nu este posibil ca o persoana sa-si construiasca o casa in regie proprie prin acest program”, afirma Traian Stancu, director juridic la Kiwi Finance.

Constructia este posibila doar daca dezvoltatorul este proprietarul noii locuinte, care este vanduta apoi beneficiarului in momentul finalizarii.
 
Din acest motiv, cei care au un teren in proprietate, pe care doresc sa construiasca o casa, nu sunt eligibili, chiar daca incheie un contract cu o firma de constructie, spune Traian Stancu. Ei s-ar putea incadra in program doar daca terenul s-ar vinde firmei de constructie, pentru a-l cumpara impreuna cu casa, cand aceasta ar fi finalizata.
 
In plus, modificarile legislative au limitat in mod expres ca o persoana sa nu poata achizitiona decat o locuinta in cadrul programului.
 
In noua forma, legea nu mai impune ca locuinta achizitionata sa fie „libera de sarcina”, ci doar ca acesta sa fie inscrisa in cartea funciara. Acest lucru va permite ca locuintele din ansamblurile rezidentiale - care au fost ipotecare de dezvoltatori pentru a obtine capital de lucru de la banci - sa poata fi achizitionate prin credite Prima Casa.
 

Bancile au obtinut privilegiul dorit

 
Cel mai important aspect pentru banci era modul de acordare a garantiei statului. In forma anterioara, Fondul de garantare putea refuza plata garantiei in anumite conditii, astfel ca institutia de credit risca sa ramana in anumite cazuri fara colateral.
 
Drept urmare, legea a fost modificata astfel ca bancile vor avea dreptul sa-si inscrie privilegiul in cartea funciara. „In momentul care Fondul refuza plata garantiei, banca isi va putea inscrie privilegiul, concomitent cu radierea ipotecii constituite in favoarea statului”, explica Traian Stancu,.
 
El a precizat ca acest privilegiu va trebui autentificat la notar si va putea fi inclus fie in contractul de vanzare-cumparare al imobilului, fie in contractul de credit. Traian Stancu spune ca a doua varianta ar mai putin avantajoasa, deoarece orice act aditional la contractul de credit va trebui sa fie la randul sau autentificat la notar, deci va genera costuri suplimentare.
 
Pe de alta parte, e bine de stiut ca in cazul creditelor Prima Casa, contractul de ipoteca nu mai trebuie autentificat la notar, deci costurile notariale vor fi ceva mai mici.
 
Pentru ca legislatia pentru programul Prima Casa sa fie completa mai este necesar ca Ordinul MFP privind conventia de garantare sa fie modificat. Ulterior, se asteapta ca toate bancile interesate sa semneze conventia de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), iar cele care au semnat deja sa incheie acte aditionale. Abia apoi, acordarea de credite va putea incepe cu adevarat!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul