Prima Casa - pusa la colt de un bordei la tara

Programul Prima Casa mai are inca o saptamana si ia startul dar deja isi demonstreaza ineficacitatea, cel putin pentru o parte importanta a celor pe care guvernul ii vizeaza in mod direct. Persoanele care detin chiar si 1/8 dintr-o casa batraneasca la tara nu sunt eligibili pentru a beneficia de facilitatea guvernului.
 
Pusa la punct in sistem de urgenta, schema Programului Prima Casa a inceput deja sa isi scoata la iveala minusurile. Cititorii Conso.ro au scris in repetate randuri despre situatii cel putin aberante care nu le permit sa beneficieze de avantajele programului.
 
"Doresc sa ma inscriu in programul Prima Casa, insa, sunt proprietar, impreuna cu fratele si cu sora mea, asupra unei case batranesti la tara (in valoare totala de maxim 7.000 euro) ramasa mostenire. Exista vreo solutie pentru a ma incadra in program?", ne intreaba d-nul Costin Adrian din Ploiesti.
 
Din pacate, nu este eligibil, conform normelor de aplicare a programului. Nici unul din cei trei frati nu va putea beneficia de program deoarece, detine un imobil in co-proprietate, la data intrarii in vigoare a ordonantei.
 

Casele de la tara fac mostenitorii neeligibili

 
Acesta nu este un caz singular. Cum in anii 60-70 a existat o mutatie masiva de la sat la oras, este normal ca in prezent sa existe un numar important de mostenitori de case la tara.
 
Multi din cei aflati la varsta de 30-35 ani detin un sfert, o cincime sau chiar mai putin dintr-o casa la tara, primita mostenire impreuna cu alti frati, veri, unchi sau nepoti.
 
Ordonanta nu prevede insa ce inseamna in comun, nu impune o valoare maxima a imobilului sau un numar de metri patrati locuibili pe care solicitantul sa ii poata detine si totusi sa beneficieze de Prima Casa.
 
Astfel, chiar daca cineva mosteneste un bordei facut din chirpici, impreuna cu alte 10 persoane, conform Ministerului Finantelor Publice, nu va putea beneficia de programul Prima Casa deoarece are deja un imobil, in care, cel putin teoretic, ar putea locui.
 
"Eu sunt unul dintre persoanele care nu pot beneficia de programul acesta deoarece sunt proprietar pe 1/18, adica 5,5%, dintr-o casa taraneasca, undeva intr-o comuna de prin Prahova", ne scrie Valeriu Ionescu.
 
"Acum 2 luni s-a facut o succesiune pentru un teren cu o casa veche in comuna Voluntari. In urma succesiunii, de pe urma tatalui meu am primit si eu 1/16 din masa succesorala", ne spune Marius Barbulescu.
 

Ministerul de finante nu are inca un raspuns

 
Contactati de Conso.ro cu privire la acest aspect, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice nu au oferit inca o explicatie sau o solutie pentru cei aflati in aceasta situatie.
 
Cel mai probabil insa, debutul programului va aduce un val de nemultumiti, iar scopul social pe care guvernul si l-a asumat ar putea fi ratat.
 
"Datorita felului in care a fost "gandita" aceasta lege, daca ai un parinte decedat, nu poti beneficia de ea. Avand in vedere ca aceasta lege se adreseaza persoanelor cu varsta peste 30 ani, faceti dumneavoastra calculul cati dintre beneficiarii morali nu pot accesa acest program deoarece la nivelul guvernului se lucreaza fara cap", ne mai scrie Valeriu Ionescu.
 
In plus, pe langa aceasta speta exista multe alte aspecte pe care Ordonanta 60/2009 si normele de aplicare ale Programului Prima Casa le lasa nelamurite.
 

Cei care dau declaratii false se pot alege cu dosare penale

 
Calitatea de proprietar, sau mai precis, de a nu detine nici o proprietate, individual sau in comun cu alte persoane, trebuie demonstrata prin declaratie pe propria raspundere, in forma autentica, respectiv la notar.
 
Cei aflati intr-o situatie asemanatoare celor de mai sus, ar putea fi tentati sa declare ca nu mai detin un alt imobil si astfel sa poata beneficia de program.
 
In cazul in care guvernul ar decide insa sa faca un control, acestia s-ar alege cu dosar penal, amenda si chiar ar putea sa treaca si pe la inchisoare.
 
"Declararea necorespunzatoare a adevarului in cuprinsul declaratiei ce va fi data de beneficiarul unui credit in cadrul programului, poate atrage raspunderea penala a persoanei respective pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii, in conditiile prevazute in art. 292 din Codul de procedura penala, sanctiunea fiind inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala", precizeaza Elena Iacob, senior associate la Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu. Amenda este cuprinsa intre 500 lei si 30.000 lei, fiind stabilita de instanta. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus