Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Prima Casa - pusa la colt de un bordei la tara


Programul Prima Casa mai are inca o saptamana si ia startul dar deja isi demonstreaza ineficacitatea, cel putin pentru o parte importanta a celor pe care guvernul ii vizeaza in mod direct. Persoanele care detin chiar si 1/8 dintr-o casa batraneasca la tara nu sunt eligibili pentru a beneficia de facilitatea guvernului.
 
Pusa la punct in sistem de urgenta, schema Programului Prima Casa a inceput deja sa isi scoata la iveala minusurile. Cititorii Conso.ro au scris in repetate randuri despre situatii cel putin aberante care nu le permit sa beneficieze de avantajele programului.
 
"Doresc sa ma inscriu in programul Prima Casa, insa, sunt proprietar, impreuna cu fratele si cu sora mea, asupra unei case batranesti la tara (in valoare totala de maxim 7.000 euro) ramasa mostenire. Exista vreo solutie pentru a ma incadra in program?", ne intreaba d-nul Costin Adrian din Ploiesti.
 
Din pacate, nu este eligibil, conform normelor de aplicare a programului. Nici unul din cei trei frati nu va putea beneficia de program deoarece, detine un imobil in co-proprietate, la data intrarii in vigoare a ordonantei.
 

Casele de la tara fac mostenitorii neeligibili

 
Acesta nu este un caz singular. Cum in anii 60-70 a existat o mutatie masiva de la sat la oras, este normal ca in prezent sa existe un numar important de mostenitori de case la tara.
 
Multi din cei aflati la varsta de 30-35 ani detin un sfert, o cincime sau chiar mai putin dintr-o casa la tara, primita mostenire impreuna cu alti frati, veri, unchi sau nepoti.
 
Ordonanta nu prevede insa ce inseamna in comun, nu impune o valoare maxima a imobilului sau un numar de metri patrati locuibili pe care solicitantul sa ii poata detine si totusi sa beneficieze de Prima Casa.
 
Astfel, chiar daca cineva mosteneste un bordei facut din chirpici, impreuna cu alte 10 persoane, conform Ministerului Finantelor Publice, nu va putea beneficia de programul Prima Casa deoarece are deja un imobil, in care, cel putin teoretic, ar putea locui.
 
"Eu sunt unul dintre persoanele care nu pot beneficia de programul acesta deoarece sunt proprietar pe 1/18, adica 5,5%, dintr-o casa taraneasca, undeva intr-o comuna de prin Prahova", ne scrie Valeriu Ionescu.
 
"Acum 2 luni s-a facut o succesiune pentru un teren cu o casa veche in comuna Voluntari. In urma succesiunii, de pe urma tatalui meu am primit si eu 1/16 din masa succesorala", ne spune Marius Barbulescu.
 

Ministerul de finante nu are inca un raspuns

 
Contactati de Conso.ro cu privire la acest aspect, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice nu au oferit inca o explicatie sau o solutie pentru cei aflati in aceasta situatie.
 
Cel mai probabil insa, debutul programului va aduce un val de nemultumiti, iar scopul social pe care guvernul si l-a asumat ar putea fi ratat.
 
"Datorita felului in care a fost "gandita" aceasta lege, daca ai un parinte decedat, nu poti beneficia de ea. Avand in vedere ca aceasta lege se adreseaza persoanelor cu varsta peste 30 ani, faceti dumneavoastra calculul cati dintre beneficiarii morali nu pot accesa acest program deoarece la nivelul guvernului se lucreaza fara cap", ne mai scrie Valeriu Ionescu.
 
In plus, pe langa aceasta speta exista multe alte aspecte pe care Ordonanta 60/2009 si normele de aplicare ale Programului Prima Casa le lasa nelamurite.
 

Cei care dau declaratii false se pot alege cu dosare penale

 
Calitatea de proprietar, sau mai precis, de a nu detine nici o proprietate, individual sau in comun cu alte persoane, trebuie demonstrata prin declaratie pe propria raspundere, in forma autentica, respectiv la notar.
 
Cei aflati intr-o situatie asemanatoare celor de mai sus, ar putea fi tentati sa declare ca nu mai detin un alt imobil si astfel sa poata beneficia de program.
 
In cazul in care guvernul ar decide insa sa faca un control, acestia s-ar alege cu dosar penal, amenda si chiar ar putea sa treaca si pe la inchisoare.
 
"Declararea necorespunzatoare a adevarului in cuprinsul declaratiei ce va fi data de beneficiarul unui credit in cadrul programului, poate atrage raspunderea penala a persoanei respective pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii, in conditiile prevazute in art. 292 din Codul de procedura penala, sanctiunea fiind inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala", precizeaza Elena Iacob, senior associate la Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu. Amenda este cuprinsa intre 500 lei si 30.000 lei, fiind stabilita de instanta. 


Distribuie articolul
Alte articole

Programul Prima Casa 2019 a luat startul

Programul Prima Casa 2019 a luat startul

Fondul de Garantare a dat startul programului Prima Casa 2019, dupa ce a primit acordul de distribuire a fondurilor. Conditiile raman neschimbate, consumatorii putand alege oferte de credit de la 15 banci.

Citeste mai mult
Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult