top banner

Prima Casa: bancile au preferat dobanzile maxime

25 Iunie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Ofertele depuse de banci in cadrul programului Prima Casa nu au adus foarte mari surprize. Doar cateva si-au permis sa mai taie timid din nivelurile maxime de marje pe care guvernul le-a impus, in timp ce altele nu s-au putut abtine sa nu mearga pe o strategie de marketing care implica un nivel de marja redus, dar comisioane mari.
 
Bancile care isi doresc sa participe la programul Prima Casa si-au depus ofertele spre aprobare la Ministerul de Finante si Fondul National de Garantare a Creditelor. In principal, s-a urmarit ca ofertele sa implice un nivel al costurilor cat mai redus.
 

Cele mai ieftine credite in euro

 
Din informatiile primite de la banci pana acum, cea mai avantajoasa oferta apartine ATE Bank. Institutia practica o marja de 3,8% peste Euribor si de 2,4% peste Robor, fara alte comisioane si a cerut un fond total de 5 milioane euro.
 
BCR a decis sa nu acorde decat credite in euro in cadrul programului Prima Casa. Marja peste Euribor coboara la 3,8%, insa banca mai impune un comision de acordare de 0,5%. Banca a solicitat un plafon de credite de 450 milioane euro in 2009.
 

Bank Leumi a coborat costurile putin sub maximul admis de lege si a stabilit marjele la 3,95% peste Euribor - in cazul creditelor in euro - si la 2,45% peste Robor - pentru creditele in lei. Totalul sumelor pe care banca este dispusa sa le ofere sub forma de credite pentru Prima Casa este de 10 milioane euro.

 

Multe dintre bancile participante nu s-au intrecut insa in reduceri de costuri sub nivelul maxim impus de guvern: Euribor + 4% pentru creditele in euro si Robor + 2,5 % pentru creditele in lei.
 
UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank sau OTP Bank au ales sa merga pe varianta maxima de marje. « In conditiile actuale de piata, aceste valori propuse de catre Guvern sunt sub costul real al finantarii », a precizat pentru Conso.ro, Radu Topliceanu, director - Aria Clienti Persoane Fizice in Raiffeisen Bank.
 
Alte banci au adoptat o strategie de marketing ce presupune o marja redusa acompaniata insa de comisioane destul de ridicate astfel incat in final, costul total sa ajunga tot la nivelurile maxime admise.
 
Banca Transilvania ofera o dobanda la creditele in lei echivalenta cu Robor plus o marja de 0%, dar aditioneaza un comision lunar de 0,2%.
 
"Legislatia prevede ca per total, costul finantarii sa fie ROBOR 3M + 2,5pp (+0,37% pentru Fondul de Garantare), iar comisioanele sa fie incluse in marja. De aceea, la lei, Banca Transilvania are Robor + 0% si comisioane de 0,2% /luna la sold, adica 2,4 % p.a. Ne incadram, deci, in costurile cerute", si-au argumentat reprezentantii bancii decizia.
 
Pentru creditele in euro, Banca Transilvania a mers insa pe varianta clasica a formulei de dobanda: Euribor + 4 puncte procentuale, la fel ca si Millennium Bank.
 
Nu toate bancile au decis sa isi faca publice ofertele depuse spre aprobare, surprize mai putand sa apara din partea BRD, CEC Bank si Volksbank.

Costuri la limita legala

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul