Ofertele depuse de banci in cadrul programului Prima Casa nu au adus foarte mari surprize. Doar cateva si-au permis sa mai taie timid din nivelurile maxime de marje pe care guvernul le-a impus, in timp ce altele nu s-au putut abtine sa nu mearga pe o strategie de marketing care implica un nivel de marja redus, dar comisioane mari.
Bancile care isi doresc sa participe la programul Prima Casa si-au depus ofertele spre aprobare la Ministerul de Finante si Fondul National de Garantare a Creditelor. In principal, s-a urmarit ca ofertele sa implice un nivel al costurilor cat mai redus.
Cele mai ieftine credite in euro
Din informatiile primite de la banci pana acum, cea mai avantajoasa oferta apartine ATE Bank. Institutia practica o marja de 3,8% peste Euribor si de 2,4% peste Robor, fara alte comisioane si a cerut un fond total de 5 milioane euro.
BCR a decis sa nu acorde decat credite in euro in cadrul programului Prima Casa. Marja peste Euribor coboara la 3,8%, insa banca mai impune un comision de acordare de 0,5%. Banca a solicitat un plafon de credite de 450 milioane euro in 2009.
Bank Leumi a coborat costurile putin sub maximul admis de lege si a stabilit marjele la 3,95% peste Euribor - in cazul creditelor in euro - si la 2,45% peste Robor - pentru creditele in lei. Totalul sumelor pe care banca este dispusa sa le ofere sub forma de credite pentru Prima Casa este de 10 milioane euro.
Multe dintre bancile participante nu s-au intrecut insa in reduceri de costuri sub nivelul maxim impus de guvern: Euribor + 4% pentru creditele in euro si Robor + 2,5 % pentru creditele in lei.
UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank sau OTP Bank au ales sa merga pe varianta maxima de marje. « In conditiile actuale de piata, aceste valori propuse de catre Guvern sunt sub costul real al finantarii », a precizat pentru Conso.ro, Radu Topliceanu, director - Aria Clienti Persoane Fizice in Raiffeisen Bank.
Alte banci au adoptat o strategie de marketing ce presupune o marja redusa acompaniata insa de comisioane destul de ridicate astfel incat in final, costul total sa ajunga tot la nivelurile maxime admise.
Banca Transilvania ofera o dobanda la creditele in lei echivalenta cu Robor plus o marja de 0%, dar aditioneaza un comision lunar de 0,2%.
"Legislatia prevede ca per total, costul finantarii sa fie ROBOR 3M + 2,5pp (+0,37% pentru Fondul de Garantare), iar comisioanele sa fie incluse in marja. De aceea, la lei, Banca Transilvania are Robor + 0% si comisioane de 0,2% /luna la sold, adica 2,4 % p.a. Ne incadram, deci, in costurile cerute", si-au argumentat reprezentantii bancii decizia.
Pentru creditele in euro, Banca Transilvania a mers insa pe varianta clasica a formulei de dobanda: Euribor + 4 puncte procentuale, la fel ca si Millennium Bank.
Nu toate bancile au decis sa isi faca publice ofertele depuse spre aprobare, surprize mai putand sa apara din partea BRD, CEC Bank si Volksbank.
Costuri la limita legala
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News