Raiffeisen: Creditele in franci - ferite de riscuri majore in urmatorii 2 ani

Deprecierea monedei nationale a afectat cel mai puternic persoanele care s-au imprumutat in franci elvetieni. Perioada dificila a fost depasita pentru moment, iar pana la sfarsitului anului viitor, imprumuturile in franci au sanse mari sa fie din nou mai ieftine decat cele in euro, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Zentralbank.
 
Principalul avantaj al creditelor in franci elevetieni sunt dobanzile mai reduse decat la euro. In 2007, diferenta a fost de aproape 2,5 puncte procentuale, motiv pentru care aceste finantari au inceput sa fie considerate atractive de tot mai multi clienti.
 
Pe de alta parte, riscul valutar este sensibil mai ridicat la acest tip de imprumut. Daca in iulie 2007, francul era cotat la aproape 1,88 lei, in martie 2008, rata de schimb urcase la peste 2,40, marcand o crestere cu aproape 30%. In schimb, leul s-a depreciat fata de euro in acelasi interval cu 20%.
 
Incepand din aprilie, insa, moneda nationala a inceput sa recupereze din terenul pierdut, iar creditele in franci au beneficiat cel mai mult de aceasta conjunctura. Cursul franc-leu a scazut in ultimele 3 luni cu peste 7%, de aproape doua ori mai mult decat raportul euro-leu.
 
Si dobanzile au avantajat creditele in franci. La ultima sedinta, Banca Nationala a Elvetiei a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara, in timp ce in zona euro, Banca Centrala Europeana a majorat dobanzile cu 0,25 puncte procentuale.
 
Perspective favorabile pe termen scurt
 
In perioada urmatoare, atat perspectivele dobanzilor cat si ale cursului de schimb sunt favorabile creditelor in franci, se arata intr-un studiu realizat de Raiffeisen Zentralbank (RZB).
 
Analistii de la RZB considera ca la finele acestui an sau la inceputul lui 2009, banca centrala a Elvetiei ar putea reduce dobanzile la franci pentru a stimula economia locala. Ei estimeaza ca dobanda cheie va cobori la 2,50%, cu 0,25 puncte procentuale mai putin decat acum.
 
La randul lor, evolutiile valutare nu vor mai pune probleme celor care s-au imprumutat in franci. Studiul RZB semnaleaza ca moneda elvetiana este strans corelata cu performantele pietelor de capital internationale. Atunci cand bursele cresc, francul se depreciaza, iar cand piete scad, moneda se apreciaza.
 
Acest lucru se explica prin faptul ca investitorii se imprumuta in franci pentru ca banii sa fie convertiti in valutele care genereaza randamente mai ridicate. Astfel, vanzarile de franci cresc, ceea ce depreciaza moneda.
 
Criza internationala a stopat insa acest mecanism, dar el s-ar putea relua in cursul anului viitor, cand increderea investitorilor ar incepe sa se refaca.
 
In plus, daca leul isi reincepe ciclul de apreciere, vor scadea ratele la toate creditele in valuta, inclusiv la cele in franci.
 
Riscuri pe termen lung
 
Indiferent de traiectoria estimata, cursul francului este predispus la fluctuatii importante, ceea ce inseamna ca rata lunara se poate modifica mult de la o luna la alta.
 
Pe termen lung, analistii RZB atrag atentia ca francul are un potential de apreciere semnificativ, fiind sustinut de inflatia scazuta si de excedentul de cont current (17% din PIB in 2007). “Drept urmare, avantajul oferit de dobanzile mici la creditele in franci vor fi repede erodate de evolutiile valutare nefavorabile”, se precizeaza in raportul mentionat.
 
Conform estimarilor RZB, este de ajuns ca francul sa se aprecizeze in medie cu 1% pe an pentru ca un imprumut in franci pe 10 ani sa-si piarda beneficiul dobanzilor scazute.
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus