top banner

Sondaj GEA: Romanii vor randamente garantate

05 Martie 2008 | Autor: Alexandru Pitulice

Peste 80% dintre romanii cu varste intre 18 si 44 de ani doresc instituirea unui randament minim garantat egal cu inflatia pentru pensiile private obligatorii, se arata intr-un sondaj comandat de Grupul de Economie Aplicata. Rezultatele sunt insa discutabile.
 
Din datele obtinute, reiese ca 84% din respondenti sunt de acord cu introducerea unui randament minim garantat egal cu rata inflatiei, in timp ce doar 5 % sunt impotriva.
 
Majoritatea persoanelor intervievate (48% din grupa 18-29 ani si 57% intre 30-44 ani) ar dori ca garantia sa fie oferita de administratorii de fonduri de pensii si de stat in ultima instanta. Cu cat populatia este mai educata, cu atat se inteleg mai bune riscurile unei garantii reale, subliniaza reprezentantii Grupului de Economie Aplicata (GEA).
 
Organizatia a lansat in urma cu cateva luni propunerea ca randamentele obtinute de fondurile de pensii sa fie corelate cu evolutia preturilor. Ideea nu a fost agreata de administratori, care au avertizat asupra unor potentiale efecte negative.
 
Din sondajul GEA mai aflam ca populatia stie de existenta sistemului de pensii private obligatorii. Gradul de notorietate este cel mai mare in randul persoanelor direct interesate – grupa de varsta 18-44 ani (peste 90% dintre respondenti au declarat ca au auzit de pensiile private).
 
Masuratori imprecise
 
Pe de alta parte, publicul cunoaste foarte putin despre modul in care fondurile de pensii private functioneaza. La intrebarea daca stiu ca potrivit legii actuale, pensiile private nu au un randament minim garantat, doar jumatate dintre respondenti au indicat raspunsul corect.
 
Din aceasta perspectiva, rezultatele sondajului pot fi discutabile, deoarece este greu de spus daca publicul este cu adevarat informat cu privire problematica garantarii randamentelor. Practic, sondajul este posibil sa surprinda doar dorinta populatiei de a avea o pensie sigura si mai putin reactia publicului la modul in care fondurile de pensii functioneaza.
 
O alta problema este ca s-au intervievat 1.245 de persoane, din care numai jumatate (602 persoane) au varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, aceasta fiind grupa de varsta in care se regasesc participantii la fondurile de pensii obligatorii. Sondajul a fost realizat in perioada 9-14 februarie 2008, avand o reprezentativitate la nivel national, potrivit GEA.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia