top banner

Noua conducere de la BVB doreste fuziunea cu SIBEX

26 Februarie 2010 | Autor: Alina Branescu

Bursa de Valori de la Bucuresti are o noua componenta, care spera sa aduca o cooperare intre principalii actori care participa pe piata de capital autohtona, in vederea cresterii interesului investitorilor pentru piata locala. Unul din obiectivele sustinute de noua echipa de conducere este fuziunea BVB cu Sibex.
Componenta Consiliul de Administrare al Bursei de la Bucuresti a cunoscut recent schimbari importante. Din vechea formula mai fac parte Stere Farmache, care se afla la conducerea Bursei inca la infiintarea sa in 1995, impreuna cu Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest si Mircea Botta, presedintele Romcapital.
Noi membri ai Consiliului sunt Lucian Isac - director general la Estinvest, Daniel Tepes – actionar majoritar al HTI Valori Mobiliare, Ciprian Zah – membru al CA Broker Cluj, Siminel Andrei – director general NCH Advisors, Ionel Uleia – presedinte Prime Transaction si Cosmin Gheorghiu – director de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare.

Care sunt provocarile urmatorului mandat de 4 ani?

Noua conducere si-a propus sa dezvolte instrumentele de tranzactionare si sa adapteze regulamentele la standardele burselor internationale dezvoltate, afirma Mircea Botta. El este unul dintre sustinatorii fuziunii Bursei de la Bucuresti cu Bursa de Marfuri de la Sibiu (SIBEX), motivul invocat fiind faptul ca cele doua piete sunt mult prea mici si fragile pentru a intra in concurenta directa. “Pentru a obtine o piata de capital puternica in Romania, este necesara o noua abordare a relatiei pe plan intern si a celor doua entitati”, a adaugat Botta.
Odata cu instalarea crizei financiare in ultimii 2 ani, valoarea tranzactionata pe BVB a scazut dramatic, pana la un nivel mediu de 5 milioane euro, in timp ce SIBEX inregistreaza o lichiditate generala de 2,5 milioane euro.
“In perioda urmatoare BVB trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a reusi sa convinga fondurile de pensii, societatile de asigurari, fondurile de investitii si bancile comerciale sa investeasca intr-o mai mare masura disponiblitatile financiare pe care le acumuleaza pe piata de capital din Romania. lnvestitorii privati trebuie de asemenea incurajati prin toate mijloacele”, puncteaza Stere Farmache.
Pe de alta parte, Daniel Tepes considera ca accentul trebuie pus in special pe competitia externa intre piata de capital din Romania si piata de capital din alte tari unde sunt alte autoritati, alti operatori de piata, alti brokeri, alti emitenti, alti clienti si in final alte interese si obiective, si nu pe competitia interna.
Botta crede ca administrarea Bursei de la Bucuresti in trecut a fost facuta in mod ineficient. “Luarea unor decizii bune, dar lipsite de finalitate, a constituit un dezavantaj important in drumul spre o bursa dezvoltata. Urmarirea procesului decisional constituie elementul definitoriu al unei strategii solide”, este de parerea Mircea Botta.
In cadrul Adunarii Generale Extraordinare din 19 februarie, cei 320 de actionari ai Bursei au aprobat si listarea actiunilor BVB pe propria piata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul