top banner

Prima Casa: Creditele ar putea fi mai scumpe decat vrea Boc

25 Mai 2009 | Autor: Marius Serban

Prima Casa: Creditele ar putea fi mai scumpe decat vrea Boc

Garantiile de stat ar putea sa nu conduca la ieftinirea creditelor, ci sa aiba un efect contrar. Bancile ar putea sa practice costuri mai mari decat in oferta standard, din cauza provizioanelor pe care vor fi obligate sa le constituie. In plus, costul creditului ar putea fi majorat si de comisioanele de garantare pe care le impune FNGCIMM.
Prim-ministrul Emil Boc a declarat ca bancile care vor participa la programul Prima Casa vor trebui sa dea credite mai ieftine din cauza garantiilor de stat. Cum insa garantiile nu se vor acorda direct de catre guvern, ci prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), acest lucru s-ar putea sa nu fie posibil.
FNGCIMM practica aceasta schema de garantare de cativa ani in cazul creditarii IMM-urilor, dar modalitatea de provizionare a facut ca bancile sa nu incurajeze fimele sa apeleze la aceste garantii.

BNR vede garantiile FNGCIMM mai riscante decat ipotecile

Potrivit regulamentului BNR, bancile trebuie sa constituie provizioane pentru creditele acordate, ceea ce inseamna costuri suplimentare pentru ele.
Modul in care imprumuturile sunt garantate are insa un impact major asupra provizioanelor. Acestea se calculeaza prin aplicarea unui procent stabilit de BNR asupra expunerilor.
La creditele cu garantii ipotecare, expunerea se diminueaza cu valoarea ipotecii. Acest lucru inseamna ca daca banca acorda un credit de 50.000 euro pentru cumpararea unei case ce valoreaza mai mult decat suma imprumutata, atunci expunerea este zero si banca nu constituie nici un provizion (in ipoteza ca nu apar restante).
Garantiile FNGCIMM sunt insa considerate mai riscante de BNR, motiv pentru care permit diminuarea expunerii numai in proportie de 50%. Astfel, ele genereaza costuri mai mari pentru banci decat o garantie ipotecara. Iar, costurile suplimentare pe care bancile le vor avea cu provizioanele vor face imposibila acordarea de credite mai ieftine, in ciuda declaratiilor facute de guvernanti.

Clientii vor plati mai mult

Si pentru ca imaginea sa fie completa, e bine de stiut ca FNGCIMM percepe si el comisioane pentru garantiile acordate. In prezent, nivelul lor este cuprins intre 1,5-2,5% pe an. Aceste costuri vor fi suportate in final de catre clientii bancilor, astfel ca imprumuturile acordate prin programul Prima Casa au inca un motiv sa fie chiar mai scumpe decat cele din oferta standard.
Nu in ultimul rand, faptul ca guvernul va impune un avans de minim 5%, va forta bancile sa acorde credite mai scumpe. Cu cat avansul este mai mic, riscul de credit creste, iar acest lucru se compenseaza prin practicarea unor dobanzi mai mari. De altfel, si in perioada cand creditarea mergea struna, creditele cu avans redus au fost permanent ceva mai costisitoare decat restul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul