Volksbank a trimis clientilor care au luat credite inainte de 2009 un nou act aditional, in forma revizuita, prin care plafoneaza cresterea dobanzii la nivelul platit in prezent. Anterior, clientii
primisera un document ce propunea legarea dobanzii la variatia Euribor, ceea ce putea duce doar la o majorare substantiala a costurilor in timp.
In ciuda faptului ca si noul act aditional prevede aceeasi formula de calcul a dobanzii ca si cel anterior, despre care Conso.ro a relatat pe larg intr-un articol la finalul anului trecut, acesta vine cu un plus in favoarea clientilor.
Sa luam ca exemplu concret cazul unei cliente din Craiova. Aceasta a contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca in euro in iulie 2007 la o rata de dobanda fixa de 5,95%. In ciuda acestui fapt, banca i-a majorat dobanda la 7,45%, incepand cu noiembrie 2007, doar in baza unei notificari.
Prin actul aditional trimis acum, banca ii propune reducerea ratei dobanzii curente la putin sub nivelul initial al dobanzii (5,825%) si corelarea evolutiei acesteia in viitor cu variatia indicatorului Euribor la 3 luni. (vezi documentul de mai jos)
Ce aduce nou acest act aditional?
Fata de prima varianta, banca a decis ca majorarea dobanzii determinata de cresterea Euribor sa fie limitata la un anumit nivel, reprezentat de valoarea platita in prezent.
Prin urmare, clienta nu ar trebui sa plateasca niciodata mai mult de 7,45% cat este valoarea dobanzii in prezent, indiferent cu cat va creste in viitor rata de referinta interbancara. (vezi documentul de mai jos).
Avand in vedere comportamentul anterior al bancii, o asemenea asigurare mentionata explicit in contract poate elimina teama unora ca banca ar putea proceda oricand la o noua majorare a costurilor, pe motiv de modificare a perspectivelor economice.
Un pretext in acest sens l-ar putea reprezenta chiar posibila crestere a Euribor, care s-ar putea produce destul de curand, avand in vedere ca nivelul indicatorului se afla in prezent la un minim istoric - aproximativ 0,7%.
Unii clienti vor scaderea dobanzii fara act aditional
Unii dintre clientii care nu au semnat vechiul act aditional, nefiind de acord cu clauzele sale, nu privesc cu ochi buni insa nici aceasta noua varianta. Ei s-au aratat intrigati de primirea noului document, asa cum demonstreaza mai multe opinii postate la sectiunea Vocea clientului.
Ei sustin ca, daca banca tot le-a modificat dobanda fixa initiala unilateral, printr-o simpla notificare prin care erau anuntati de majorarea costurilor si li se promitea ca atunci cand conditiile pietei o vor permite se va reveni la dobanda fixa din contract, si acum ar putea proceda similar. Cu alte cuvinte, ar putea sa reduca dobanda, fara sa fie nevoie de un act aditional in acest sens, ci printr-o alta notificare, pentru ca sa-si respecte promisiunea facuta in notificarea initiala.
Mai mult, unii clienti care ne-au contactat sustin ca daca banca si-a incalcat o data promisiunea legata de nivelul fix al dobanzii, nu pot avea certitudinea ca de aceasta data se vor respecta prevederile contractuale.
Tacerea bancii lasa multe intrebari fara raspuns
Avand in vedere ca banca a mai trimis clientilor in toamna anului trecut o alta forma de act aditional, care nu prevedea insa nici o limitare a dobanzii, este posibil ca o parte dintre clienti sa fi semnat acea forma.
Insa ar fi corect ca, daca banca tot si-a schimbat abordarea si a venit cu aceasta garantie suplimentara, de ea sa beneficieze si cei care acceptasera actul aditional in vechea forma. Mai ales ca n-au trecut decat 2-3 luni de atunci.
Din pacate, in ciuda insistentelor noastre, reprezentantii Volksbank n-au raspuns intrebarilor noastre nici de aceasta data. Si asa cum nu este clar nici ce se intampla cu cei care au semnat vechea forma de act aditional, nu se stie nici cum va proceda banca in relatia cu clientii care nu doresc sa semneze documentul nici de acesta data.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News