top banner

Asigurarile de viata sunt privite cu reticenta

21 Iunie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Asigurarea de viata nu este inca asimilata de multi romani cu o protectie fata de anumite evenimente sau accidente ce pot aparea in viata. Populatia priveste acest produs ca pe unul complicat, scump si care te poate ajuta cel mult sa economisesti niste bani, este concluzia unui studiu de piata recent.
In general, persoanele care incheie asigurari de viata ?au varste intre 35-45 ani, sunt casatorite si cu copii, au o educatie financiara mult peste medie si un venit confortabil?, releva un studiu realizat de Lighthouse Research Company si prezentat la o conferinta a Ziarului Financiar. Potrivit studiului, aceste persoane aleg sa incheie polite de asigurare cu componenta investitionala pentru ca vad in aceasta o protectie financiara si o varianta de investire a banilor. De altfel, majoritatea opteaza pentru acest tip de asigurare, in defavoarea unei asigurari de viata simpla in caz de deces.
In schimb, persoanele intre 30 si 55 de ani care au familie si care au ocupatii considerate periculoase incheie asigurari, insa se asteapta ca angajatorul sa fie cel care o plateste.
Cei care nu se prea gandesc sa incheie o asigurare sunt tinerii intre 25 si 35 de ani, care, potrivit studiului Lighthouse, sunt mai degraba ?preocupati sa-si asigure in cel mai scurt timp un standard de viata rezonabil - casa, masina, vacante etc?. De asemenea, persoanele intre 45 si 55 de ani, cu o educatie economica minimala, considera ca ideea unei astfel de asigurari este sinonima cu acceptarea apropierii mortii sau nu au incredere in companiile de asigurari. Acestia reclama de cele mai multe ori absenta unor garantii din partea statului.
Asiguratorii spun insa ca este nevoie de o schimbare de mentalitate. ?Trebuie ca romanii sa nu mai astepte ajutoare de la stat, de la buget. Pentru asta exista companii de asigurari?, afirma Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Dar, pentru ca perceptia sa se schimbe, autoritatile trebuie sa puna cat mai repede la punct sistemul de pensii private, sa deruleze campanii de informare despre beneficiile asigurarilor de viata si sa acorde facilitati fiscale. ?E necesar ca primele pentru asigurari de viata sa fie deductibile?, a subliniat Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor, care si-a anuntat intentia de a propune un amendament in acest scop la Codul Fiscal.
Interesul pentru protectie este legat in mare masura de posibilitatile financiare. ?Pe masura ce aceste venituri vor creste si vor fi satisfacute nevoile de baza - casa, frigider, masina etc., oamenii vor incepe sa se gandeasca si la o asigurare?, crede Florian Neagu, seful serviciului riscuri macroprudentiale din cadrul Directiei Stabilitate Financiara a BNR.
La sfarsitul anului trecut, erau in vigoare 5,6 milioane de contracte de asigurari de viata, cu un milion mai multe decat in 2004. Cresterea e substantiala, dar trebuie spus ca o parte importanta dintre ele sunt asigurari obligatorii, impuse de banci persoanelor care au solicitat credite. Potentialul pietei asigurarilor de viata este evaluat in Romania la peste 170 miliarde lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul