top banner

Companiile pot fideliza angajatii prin pensii facultative

03 Martie 2008 | Autor: Alexandru Pitulice

In conditiile introducerii sistemului de pensii private si in Romania, angajatorii se pot gandi de acum serios la varianta fidelizarii angajatilor prin contribuirea la un fond de pensii facultative in numele acestora.
 
O alternativa la completarea pachetelor salariale oferite de companiile ce activeaza pe piata romaneasca o constituie pensia facultativa in numele angajatilor. Aceasta practica este deja folosita in multe alte tari, beneficiile fiind numeroase, nereducandu-se doar la persoana salariatului.
 
Pe langa faptul ca acesta se va bucura peste ani de un venit in plus, si compania care plateste contributia va avea de castigat. Prin pensia facultativa, firma isi asigura astfel loialitatea angajatului, care va fi mai legat de locul de munca. Mai mult chiar, daca o firma acorda aceste beneficii, ea va fi mai atractiva pentru piata muncii si pentru viitorii angajati.
 
In prezent, pe langa salariul minim garantat prin lege, numeroase firme ofera si alte stimulente precum bonuri de masa, masina si telefon de serviciu. Alte firme mai ofera si mese zilnice, reduceri la produsele proprii, training-uri sau chiar asigurari medicale si de viata pentru angajati.
 
Ca urmare, pachetul poate fi cu usurinta extins pentru a include si pensia facultativa. Daca nu doreste plata intregii contributii, angajatorul poate opta pentru o suma fixa, un procentaj din salariu sau o combinatie intre cele doua, transformand plata intr-un suport financiar acordat angajatului.
 
Obstacole legale
 
Principalul obstacol care sta in calea dezvoltarii sistemului de pensii private facultative este cota de deductibilitate fiscala. In Romania, nivelul de deductibilitate pe pilonul III este de doar 200 de euro pe an, atat pentru angajatori cat si pentru angajati, fata de alte tari unde valoarea ajunge chiar la 3.000 de euro, suma devenind astfel relevanta pentru beneficiarii sistemului.
 
O crestere rapida a acestei cote ar determina tot mai multe companii sa contribuie in numele angajatilor la pensia facultativa. Cresterea ar fi una neinflationista, dupa parerea specialistilor, deoarece banii vor fi directionati spre fondurile de pensii fara a intra in circuitul de consum.
 
Dar, ca orice inceput si acesta este greu, in Romania neexistand inca o cultura a fidelizarii angajatilor. Printre marile companii care au adoptat deja acest sistem se numara grupul Erste, care a decis includerea in pachetul salarial al angajatilor BCR propriul produs de pensie facultativa si Vodafone Romania, care a introdus acest beneficiu pentru tot personalul inca din noiembrie 2007.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia