top banner

Cat de sigure sunt fondurile de investitii?

14 Iunie 2007 | Autor: Cosmin Paunescu

Randamentele atractive, functionarea transparenta si legislatia riguroasa sunt elementele care vor contribui la cresterea increderii populatiei si la dobandirea de catre fonduri a statutului de investitie preferata.
 
Fondurile deschise de investitii reprezinta in toata lumea unul din principalele instrumente de investitie ale populatiei. Motivul este simplu – posibilitatea obtinerii de castiguri semnificative, fara a necesita cunoasterea aprofundata a mecanismelor bursei de valori, sau fara a depune efortul constant de a analiza societatile listate si de a lua masurile de administrare a portofoliului in concordanta cu evolutia pietei si a situatiei economico-financiare a emitentilor. De acest proces se ocupa, pentru investitorii in fonduri, societatile de administrare a investitiilor.
 
Din pacate, in Romania fondul deschis a fost asociat in mod absolut gresit cu o investitie cu un grad foarte mare de risc. Subliniez faptul ca in prezent, piata romaneasca a fondurilor deschise functioneaza in baza unui cadru legal unitar, valabil in toata Uniunea Europeana.
 
Astfel, alaturi de  randament, alte puncte de atractie ale fondurilor deschise sunt dispersia riscului (realizata prin limitele legale de investitie), transparenta activitatii de administrare si supravegherea acesteia.
 
Fondurile deschise reprezinta unul dintre cele mai transparente mijloace de investitie. Valoarea unitara a activului net (pe baza careia se fac operatiunile de subscriere si rascumparare) este publicata zilnic in presa si pe paginile specializate de internet, semestrial si anual investitorii au acces la rapoarte detaliate de administrare si, nu in cele din urma, structura si nivelul costurilor pot fi determinate inainte de investitie, prin citirea prospectului de emisiune.
 
Mai mult decat atat, fondurile sunt un instrument investitional cu un grad ridicat de supraveghere. Depozitarul este o institutie de credit, care certifica valoarea unitara a activului net, tine in custodie actiunile fondului si urmareste respectarea restrictiilor investitionale prevazute de legislatie.
 
Operatiunile de subscriere si rascumparare a unitatilor de fond se efectueaza pe baza valorii unitare a activului net. Exista prevederi legale, conform carora actiunile din portofoliu se evalueaza la valoarea de piata, iar depozitele bancare si instrumentele cu venit fix pe baza valorii plasamentului si a dobanzii acumulate. Calculul valorii unitare este realizat de societatea de administrare si cerificat de depozitar, asigurandu-se astfel o valoarea reala, care isi gaseste acoperire in totalitate in activele fondului deschis.
 
In plus, prin operatiunea de custodie, depozitarul se asigura de existenta valorilor mobiliare din activul fondului, ca element suplimentar de verificare a realitatii valorii unitatii de fond.
 
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) autorizeaza si reglementeaza fondurile deschise, supravegheaza structura portofoliului si respectarea prevederilor legale.
 
La data acordarii autorizatiei si pe intreaga durata de functionare a fondului, CNVM verifica existenta depozitarului si existenta auditorului financiar. Ca autoritate in domeniu, CNVM are acces la toate documentele fondului, primeste raportari periodice si efectueaza controale la fata locului, verificand in permanenta respectarea tuturor prevederilor legale. CNVM de astazi este o insitutie moderna, aliniata la practicile europene.
 
Cosmin Paunescu este director general la KD Investments Romania.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul