top banner

Bancile alearga dupa clientii altora cu oferte mai bune decat pentru cei proprii

18 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Bancile tin cu dintii de clienti si impun conditii drastice atunci cand acestia se decid sa isi refinanteze imprumuturile la o alta institutie. Pe de alta parte, acestea incearca atragerea de clienti de la concurenta, prin oferirea de conditii mult mai avantajoase decat in cazul in care solicitantul de credit doreste finantare pentru alte scopuri.

Clientii care vin la banca dorind sa ia un credit de refinantare sunt mult mai bine tratati decat cei care doresc sa ia un credit pentru alte destinatii. Conditiile de acordare presupun comisioane sau dobanzi mai reduse, motivate de banci prin incercarea de a contracara costurile mari impuse de banca de la care pleaca.

Comisioane de acordare mai mici pentru o tranzitie usoara

La BCR, creditul imobiliar presupune un comision de acordare de 2,5%, in cazul in care se doreste achizitia unui imobil. Pentru clientii care vin insa cu dorinta de a-si refinanta un credit in derulare la alta banca, BCR a decis sa nu mai impuna acest comision.

"Clientul care doreste sa isi refinanteze un credit la alta banca decat cea la care are creditul va avea cheltuieli suplimentare cu contractul de ipoteca (taxa notariala) si comision de rambursare anticipata (conform contractului de credit)", a declarat Ioana Matei, seful departamentului Investitii Imobiliare din cadrul BCR.

Totusi, un client care alege de prima data sa obtina imprumutul la BCR ar putea sa considere ca este dezavantajat.

Si la CEC Bank, in cazul creditelor imobiliare pentru refinantare, comisionul de gestiune din primul an este de 0,75% fata de 1,75%, in cazul altor destinatii: achizitie imobil, constructie, renovare.

Dobanzile reduse aduc avantaje pe termen lung

Alte banci percep chiar dobanzi mai mici in cazul refinantarii decat pentru produsul standard, iar acest lucru avantajeaza clientii nu numai la acordare, dar pe intreaga perioada de derulare a creditului. Iar motivata este pusa pe increderea mai mare pe care un solicitant cu istoric bun de creditare o prezinta.

Spre exemplu, la UniCredit Tiriac Bank, refinantarea imprumuturilor de consum in lei  contractate anterior de la alte banci presupune o dobanda cu un punct procentual mai mica decat daca se doreste obtinerea creditului pentru alte scopuri.

Totusi, pentru a beneficia de aceasta dobanda redusa, clientul trebuie sa aiba un istoric de creditare de minim 12 luni cu orice banca, iar creditul care urmeaza a fi refinantat sa fie acordat de minim 6 luni.

"In ce priveste creditul Personal pe 10 ani (n.r. creditul standard) pot fi de asemenea refinantate credite de la alte banci, dar refinantarea nu este conditionata de existenta istoricului de creditare de minimum 12 luni", au declarat reprezentantii UniCredit Tiriac Bank.  

La GE Money, dobanda perceputa clientilor care doresc sa se refinanteze este cea mai redusa din intreaga oferta a institutiei. Pe toata perioada derularii contractului, care poate ajunge la 30 ani, dobanda la euro pentru refinantare este cu 0,2 puncte procentuale mai redusa decat pentru achizitie imobil si cu 1,8 puncte pocentuale decat in cazul creditului pentru constructie.

"Creditul de constructie are un pret de acordare mai mare comparativ pentru creditul de refinantare fiindca, pentru creditul de constructie scopul acordarii este realizarea unui imobil si in acest proces exista evident si riscul nefinalizarii acesteia. Pentru a acoperi riscul nefinalizarii exista o marja aplicata in pretul creditului mai mare comparativ cu produsul de refinantare", a precizat Adrian Faur, manager de produs la GE Money.

 

Bancile tin captivi proprii clienti 

Aceleasi banci care ofera conditii mai bune pentru clientii care doresc sa isi refinanteze un credit deja existent impun comisioane de rambursare anticipata daca acestia doresc sa plece.

La BCR, in cazul creditului imobiliar, comisionul de plata in avans ajunge pana la 4,5% in primii ani. La UniCredit Tiriac Bank, nivelul acestuia este de 4%, minim 150 euro.

La CEC Bank, comisionul ajunge la 3,5% in primii ani de la semnarea creditului, scazand gradual pana la 0%. La GE Money, clientii care au in derulare un credit imobiliar si vor sa il ramburseze anticipat platesc 2,5% din suma achitata, dar se ajunge si la 4% in cazul creditului de constructie.

Comisioanele de rambursare anticipata urca in mod uzual pana la 5% iar in unele cazuri ajung pana la 9% din suma platita in avans.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul