top banner

Economia revine la viata

12 Iunie 2006 | Autor: Marius Serban

PIB a avansat cu 6,9% in primul trimestru din 2006, incheind faza lenta de crestere parcursa in cursul anului trecut. Cea mai spectaculoasa evolutie in debutul acestui an a avut-o sectorul constructiilor. Acesta a crescut cu peste 20% in termeni reali, pe fondul unei activitati mai intense in sfera constructiilor de locuinte.
Accelerarea cresterii economice in 2006 era de asteptat avand in vedere rezultatele slabe obtinute anul trecut. In primul trimestru, PIB s-a majorat cu 6,9% (pana la 61 miliarde lei), cu 0,9% mai mult decat in perioada similara din 2005.
La nivelul ofertei, cea mai importanta contributie revine serviciilor, sector care asigura 53,6% din PIB. Dinamica acestuia s-a accelerat usor in primele trei luni ale anului (+ 6,8%) beneficiind de cresterea puterii de cumparare a populatiei. In trimestrul I, salariul mediu s-a majorat cu 15% in valori nominale fata de perioada similara din 2005, devansand rata inflatiei in acest interval.
Cea mai rapida ascensiune s-a manifestat in sectorul constructiilor, rata de crestere urcand la 20,4% in trimestrul I din 2006. In comparatie, expansiunea in perioada similara din 2005 se situa la numai 3,8%. Un rol important in aceasta evolutie l-a jucat constructia de spatii rezidentiale. Numarul de locuinte terminate in primul trimestru din acest an s-a ridicat la 4.924, cu 18% mai mult decat in primele trei luni din 2005. In plus, s-a inregistrat o crestere cu 13% a autorizatiilor pentru constructia de locuinte, ceea ce semnaleaza continuarea acestei tendinte si in trimestrele urmatoare. La sfasitul lunii martie 2006, se aflau in diferite stadii ale lucrarilor de constructii 89.560 de locuinte, dintre care 40% erau in stadiu avansat de finalizare.
De asemenea, industria da semnale de revigorare, rata de crestere avansand la 4,8% in trimestru I din 2006, dupa ce in ultimele trei trimestre, activitatea a sporit cu numai 1-2%. Singurul sector care nu a iesit din amorteala anului trecut este agricultura, unde se constata o reducere cu 5% a activitatii.
In cadrul cererii, consumul continua sa ramana principalul motor de crestere a economiei. In ciuda politicii monetare restrictive, consumul final avanseaza cu o viteza mai mare de 10% si in acest trimestru. Tendinta a fost sustinuta si de reluarea procesului de intarire a monedei nationale in prima parte a acestui an, fenomen care a amplificat puterea de absorbtie a cererii interne. In termeni reali, cursul leului fata de euro s-a apreciat cu peste 5% in termeni reali. De asemenea, o contributie importanta in stimularea consumului o are si activitatea robusta de creditare. In primul trimestru, imprumuturile acordate populatiei au crescut cu 14%, iar cele pentru companii ? cu 5%.
Un fenomen favorabil il constituie intensificarea investitiilor. Formarea bruta de capital a atins o rata de crestere de 11% in primul trimestru, de doua ori mai inalta decat in perioada similara din 2005. Un aport insemnat l-au avut investitiile straine directe, care au atins 1,7 miliarde euro in primele trei luni din 2006, cu 1 miliard mai mult decat in aceeasi perioada din 2005. Pe viitor, acumularile de capital ar putea impulsiona ritmul de expansiune al industriei.
In ceea ce priveste comertul exterior, se constata un avant al exporturilor. Daca in trimestrul I din 2005, acestea se majorau cu numai 8%, acum dinamica a urcat la 13%. Este adevarat, si aprecierea monedei nationale a fost mult mai lenta in acest an, ridicand mai putine probleme exportatorilor. In schimb, importurile nu semne de slabiciune, rata de crestere mentinandu-se la 18%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul