Desi cererea pentru cumpararea de locuinte continua sa ramana la un nivel ridicat in comparatie cu oferta, iar analistii anticipeaza o crestere a creditului ipotecar, numarul tranzactiilor imobiliare e in scadere. Paradoxul acestei situatii este interpretat diferit de BNR, pe de-o parte si de ceilalti actori ai pietei, pe de alta parte.
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare anunta aproape in fiecare saptamana noi ansambluri de locuinte ce urmeaza a fi construite in Bucuresti, in apropierea Capitalei sau in diverse orase din tara. Miile de case sau apartamente vor fi insa gata cel mai devreme in primavara anului viitor. Pe de alta parte, statul nu reuseste sa asigure decat cateva sute de noi locuinte sociale pe an. In aceste conditii, cel putin pana la sfarsitul acestui an nu se intrevede o scadere a presiunii cererii de locuinte.
Intre timp, preturile la casele deja existente cresc de la o luna la alta, iar numarul vanzarilor scade. Anul trecut au fost inregistrate in actele notariale aproape 440.000 de tranzactii imobiliare. "Pentru primele sase luni ale acestui an au fost inregistrate doar 186.000 de tranzactii", a spus Marcel Grigore, director al Directiei Publicitate Imobiliara din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) la conferinta "Piata Imobiliara - care este pretul corect?" , organizata de revista Banii Nostri.
Piata imobiliara pare instabila in acest moment, iar Banca Centrala se simte indreptatita sa intervina, prin influentarea politicii de creditare a acestui sector.?BNR este obligata sa se amestece, indiferent ca asta le place sau nu jucatorilor din aceasta piata. Asa este peste tot in lume (?) BNR este obligata prin legea bancara sa aiba in vedere stabilitatea preturilor si a inflatiei? spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Centrale. Potrivit acestuia, nu exista un pret corect general valabil pentru toata piata imobiliara. Pe termen scurt, pretul corect este stabilit de jocul cererii si ofertei, insa pe termen lung intervin o serie de factori de natura economica, istorica si chiar politica care nu se pot preveni.
Adrian Vasilescu a explicat si modul in care Banca Centrala se implica in stabilizarea aceastei piete. ?Este un decalaj foarte mare intre cerere si oferta. Foarte multe case sunt vanturate, adica sunt la a doua sau a treia vanzare, pentru ca sunt prea putine locuinte noi. BNR nu poate stimula oferta, asa ca, pentru a crea un echilibru, vine si taie in cerere, intervenind prin masuri de restrictionare a creditarii?.
Scepticismul BNR nu e impartasit
Reprezentatul BNR crede ca pe termen lung va trebui urmarit in ce masura vor mai dori romanii sa cumpere aceste locuinte cu preturi umflate. Vasilescu crede ca multe persoane ar putea alege, dupa integrarea tarii in UE, sa faca investitii imobiliare in alte state membre, unde preturile sunt chiar mai mici decat in Romania, incurcand astfel planurile speculatorilor.
Scepticismul sau nu este insa impartasit de ceilalti actori ai pietei imobiliare. Sorin Lacusta, senior real estate broker la compania imobiliara Regatta crede ca romanii nu vor putea cumpara terenuri dupa integrarea europeana pentru ca nici cetatenii straini nu vor putea cumpara terenuri in Romania decat dupa o anumita perioada de la integrare, asa cum prevede legislatia statelor membre. Aceeasi opinie are si Ioan Marin, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), care crede ca integrarea nu ne va aduce investitori straini pe piata imobiliara din cauza restrictiilor pe care le impune legea romaneasca cu privire la regimul de detinere al terenurilor de catre nerezidenti.
O alta posibila cauza a impasului in care se afla piata imobiliara ar putea fi lipsa unei oferte atractive. Numarul locuintelor construite in ultimii ani este mult prea mic fata de oferta de apartamente construite inainte de 1989. Exista si romani care nu au inca incredere in creditele pe termen lung si de valoare mare. Studiile bancilor arata ca valoarea medie a creditelor ipotecare si imobiliare in Romania este de 25.000-30.000 de euro.
"Se manifesta o tendinta spre credite pe perioade scurte, iar valoarea scazuta a acestora determina si o orientare catre imobile ceva mai ieftine. Ori, plaja pentru aceasta categorie o reprezinta blocurile vechi. (?) Acest lucru explica diferentele minore de pret intre apartamentele nou construite si cele vechi, desi diferentele calitative sunt consistente", crede Ionut Bodea, director de marketing in cadrul Baneasa Investments.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News