top banner

Apartamentele noi se vor vinde la preturi si mai mici

17 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Preturile la imobile se vor mentine pe un trend de scadere, in conditiile in care piata va deveni a cumparatorilor. Nivelul de echilibru la momentul actual este vazut de analistii Colliers la 1.000 euro pe mp pentru proiectele noi low-buget si la 1.400 euro pe mp pentru cele din clasa medie. Orice tranzactie peste acest nivel va fi cu greu realizata.

Preturile, atat la imobilele noi cat si la cele vechi, au cunoscut un trend de scadere in ultimele luni. In cazul apartamentelor din parcurile rezidentiale, preturile au crescut in primele cinci luni ale lui 2008, dupa care s-au mentinut constante in jurul valorii de 1.900 euro /mp.

Sfarsitul anului a adus insa prima scadere - de 10% - in conditiile in care dezvoltatorii au inceput sa ofere discounturi si sa faca promotii.

La apartamentele vechi, scaderea a fost chiar mai puternica. Daca in vara anului trecut, pretul mediu pe metru patrat ajungea la 1.800 euro, la finalul lui 2008 a scazut pana la 1.400 euro.

In prezent, analistii companiei de consultanta imobiliara Colliers Romania prevad continuarea acestui trend pana la atingerea unui nivel de echilibru.

In cazul apartamentelor noi, acesta este estimat la 1.000 euro /mp pentru proiectele low-buget, la 1.400 euro /mp  - pentru cele din clasa medie si la 2.000 euro /mp pentru proiectele rezidentiale de lux.
 

Fara proiecte noi in 2009

 

Cu toate ca cererea de locuinte este inca puternica, dezvoltatorii sunt nevoiti sa bata in retragere.

Din 25 de proiecte incepute in 2008, doar 15 au mai ramas pe piata. Acestea au livrat in anul trecut 3.500 de apartamente. In 2009, evolutia este inca una pozitiva si se estimeaza ca oferta se va imbogati cu inca 9.000 de apartamente noi.

Acestea sunt aferente insa tot proiectelor incepute in ultimii doi ani deoarece, in acest an, analistii Colliers nu prevad lansarea unora noi.

Exceptiile, daca vor exista, vor fi extrem de putine si vor fi lansate de dezvoltatori care nu au nevoie de credite bancare pentru a construi.

 

Dezvoltatorii trebuie sa vanda cu discount

 

In prezent, bancile au devenit mai restrictive in finantarea sectorului imobiliar si impun conditii aproape imposibil de onorat.

"Mergeti la clienti, vorbiti cu ei, altfel pierdeti timpul", a sfatuit dezvoltatorii Bogdan Georgescu, director general al Colliers Romania, specificand faptul ca finantarea din partea sectorului bancar nu mai poate fi o optiune.

Principalii cumparatorii de imobile in 2009 vor fi fondurile de investitii, dispuse sa cumpere volume mari, in conditiile in care obtin un discount substantial, de cel putin 25%. Ele vor oferta si clientii care au semnat deja un contract de cumparare, dar nu mai pot sa il onoreze.

In rest, cumparatori de imobile vor mai fi:

1. clientii care au contractat un apartament intr-un proiect rezidential ce a fost amanat; acestia au la dispozitie finantarea necesara si vor profita de preturie mai mici din prezent;

2. clientii care au nevoie urgenta de o locuinta; acestia vor avea de ales intre un imobil nou si unul vechi. Atata vreme cat diferenta de pret intre cele doua categorii se va mentine la nivelul de 25% - 30%, cumparatorii vor opta pentru unul vechi, spun analistii de la Colliers.

 

Scaderea preturilor nu putea fi evitata

 

"Daca nu era criza financiara, in 2-3 ani oricum am fi avut criza la nivelul ofertei", afirma Bogdan Georgescu.

Scaderea preturilor ar fi fost cauzata de exuberanta dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari care au construit foarte multe proiecte, fara a studia cu atentie cererea venita din partea pietei si nevoile efective ale acesteia.

"Lacomia, nebunia de a dezvolta ceva, superficialitatea, ne-au facut sa nu vedem nevoia reala. Perioada in care se vinde orice, la orice pret, s-a dus", a mai adaugat Georgescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul