top banner

Amenzile corelate cu venitul: reteta tarilor nordice pentru respectarea vitezei legale

12 Aprilie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Corelarea amenzilor de circulatie cu veniturile sau averea soferilor care incalca Codul Rutier nu este o noutate in Europa. De aproape 10 ani astfel de structuri de calcul sunt utilizate in Finlanda, Norvegia sau Elvetia, unde milionarii platesc sute de mii de euro pentru depasirea vitezei si uneori trebuie sa faca si munca in folosul comunitatii.

Dupa ce fiul unui cunoscut milionar in euro a primit doar 180 lei amenda, echivalent a 3 puncte de penalizare, pentru depasirea cu 45 km/ora a vitezei limita, senatorul Iulian Urban a venit cu propunerea de modificare a Codului Rutier prin introducerea unei noi grile a amenzilor de circulatie.

De la fiecare dupa posibilitati...

Propunerea senatorului Urban presupune ca amenzile pentru cei care incalca regulile de circulatie sa fie “usturatoare” indiferent de venitul declarat. Daca pentru cei cu venituri salariale reduse punctul de amenda ramane la acelasi nivel ca si pana acum, respectiv 10% din salariul minim pe economie, bogatii vor plati amenzi in functie de gravitatea faptei, dar si de veniturile incasate.

Persoanele care au venituri cuprinse intre 30.000 si 300.000 lei pe an si savarsesc contraventii vor plati pentru un punct de penalizare 2% din venit. Spre exemplu, cei care au incasat 200.000 lei in anul anterior si primesc  6 puncte amenda vor plati in total 24.000 lei.

In cazul in care veniturile in anul precedent depasesc 300.000 lei, punctul de amenda va fi de 1% din valoarea acestora.

Cuantumul veniturilor va fi stabilit pe baza fisei fiscale, prezentata de contravenient in termen de cel mult 15 zile de la constatarea incalcarii Codului Rutier.

Spre exemplu, daca fiul milionarului ar fi platit amenda conform graficului propus de senatorul Urban, ar fi trebuit sa suporte din buzunar o amenda proportionala cu veniturile incasate de la cele 35 de firme la care a declarat ca este actionar.

“De cate ori nu am vazut in mass-media relatate cazurile unor personaje cu venituri foarte mari care pretind ca pentru ei este mai profitabil sa incalce Codul Rutier, sa ignore legea si sa plateasca amenda, decat sa ni se alinieze noua, celor pentru care legea inseamna o bariera dincolo de care nu putem trece pentru ca nu ne permitem”, si-a motivat initiativa senatorul Urban.

Bogatasii din Norvegia merg la munca de jos daca incalca legea

Sisteme similare de amenzi sunt intalnite in special in tarile nordice, Finlanda si Norvegia, dar si in Elvetia.

In Finlanda, politica de acordare a amenzilor in functie de venituri a fost perfectionata de-a lungul anilor, iar in prezent, politistii dispun de aparatura de ultima generatie prin care pot afla pe loc cuantumul amenzii.

Prin introducerea codului de asigurari sociale a soferului indisciplinat intr-o aplicatie de pe telefonul mobil, se acceseaza o baza de date a administratiei financiare si se verifica fisa fiscala din anul anterior.  Soferii nu au cum sa evite declararea intregului venit pentru a-si reduce amenzile.

Unul dintre cei mai bogati locuitori din Finlanda a fost nevoit sa plateasca 170.000 euro statului pentru condusul masinii cu 80 km/ora intr-o zona cu restrictie de 40 km/ora.  Amenda a ajuns la aceasta cifra astronomica deoarece veniturile incasate in anul anterior de finlandez erau de peste 10 milioane euro.

Un alt finlandez, care a primit o amenda de “doar” 38.000 euro a mentionat judecatorilor, in cadrul unei contestatii, ca ar prefera sa stea la inchisoare pentru o perioada decat sa plateasca sumele, insa cererea i-a fost refuzata.

In Elvetia, la inceputul anului, un pasionat de automobile a scos din buzunar 200.000 euro. Judecatorii au ajuns la aceasta suma prin multiplicarea de 130 ori a amenzii standard, dupa ce au evaluat averea soferului. In depozitia procurorilor s-a mentionat inclusiv faptul ca soferul avea 5 masini de lux in garaj si era prieten cu piloti de Formula 1 pe Facebook.

Norvegienii sunt inca si mai drastici cu cei care incalca regulile de circulatie. Un milionar de 55 ani prins beat la volan a fost nevoit sa plateasca 85.000 dolari amenda, pe baza venitului inregistrat, iar politistii i-au suspendat carnetul pentru 3 ani. In plus, timp de 30 zile, milionarul a fost obligat de judecatori sa taie lemne de foc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto