Intr-o perioada relativ scurta, de maxim un an, ar trebui sa ne asteptam la o revigorare a pietei creditului ipotecar, este de parere Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank. Argumentele aduse sunt cererea inca mare venita din partea populatiei, dar si programele guvernamentale in domeniul constructiei de locuinte.
Chiar daca piata creditelor ipotecare a inregistrat o stagnare, nu se poate vorbi de o generalizare a situatiei, este de parere presedintele CEC.
"Sunt inca banci care continua sa crediteze, sunt banci care au redus ritmul si banci care au eliminat de tot creditul ipotecar", a precizat acesta.
Ghetea crede ca ar trebui sa vedem o imbunatatire a situatiei in viitorul apropiat si, in maxim 1 an, sa asistam la o revigorare a creditului ipotecar acordat populatiei. Motivele ce stau la baza acestei previziuni sunt pe de o parte cererea mare care inca exista din partea populatiei, dar si atractivitatea acestor produse pentru jucatorii din piata.
"Pentru banci, acordarea creditelor ipotecare s-a dovedit o activitate buna, profitabila si se vor gasi solutii pentru reluarea acestei activitati", a precizat Ghetea.
In plus, seful ARB a adus in discutie si programele guvernamentale din domeniul constructiei de locuinte, care ar trebuia sa aiba un efect in sensul dezghetarii pietei.
"Chiar ARB, prin propunerile facute catre guvern, s-a referit si la acest aspect de continuare a investitiilor in infrastructura, dar in mod deosebit in domeniul constructiei de locuinte", a mai continuat Ghetea.
Analistii si bancherii sunt de acord ca piata creditului ipotecar nu se poate dezgheta decat in situatia in care exista si fonduri pentru acordarea de imprumuturi.
Majoritatea sumelor destinate acestei activitati erau obtinute de pe pietele internationale, iar acestea au devenit din ce in ce mai restrictive si mai scumpe.
Una din solutiile propuse la finalul anului trecut de bancheri se referea la reducerea rezervei minime obligatorii la lei si valuta, pentru injectarea de lichiditate in piata. Vocile nu mai sunt insa la fel de puternice si in prezent.
"Noi am fost in trecut foarte insistenti in reducerea RMO. Trebuie sa fim realisti. Nu cred ca BNR ar putea sa ia o astfel de decizie acum", a considerat presedintele CEC Bank.
Totusi, o propunere actuala in aceasta privinta este ca fondurile ce vin de la organismele internationale, precum BEI, BERD sau IFC, sa nu fie luate in calcul pentru determinarea RMO.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News