top banner

Ce credite pot lua persoanele cu venituri din activitati independente?

19 Februarie 2009 | Autor: Marina Sterpan

Nu toti cei care au nevoie de credit isi obtin veniturile sub forma de salariu. Exista multe profesii care presupun doar un contract de colaborare si nu carte de munca. Bancile vor lua in considerare si aceste venituri in conditiile in care solicitantul face dovada ca au fost constante si declarate la Administratia Financiara.
 
Bancile s-au concentrat in ultima perioada pe scaderea gradului de indatorare si cresterea costurilor. Necunoasterea sau cunoasterea insuficienta a cerintelor bancare nou implementate au dus la scaderea cererii de credit de pe piata.
 
Un aspect important in procesul de creditare care a fost trecut usor cu vederea este venitul acceptat in conditiile actuale.
 
Conform analizei Credit Zone, persoanele care obtin alte venituri decat cele din salariu pot sa acceseze un credit ipotecar. In acest caz sunt necesare documente suplimentare justificative, alaturi de cele standard.
 
In functie de tipul de venit pe care il obtine solicitantul, unele banci iau in considerare in calculul sumei creditului, pana la 100%.
 
1. Venituri din contracte de administrare/ management
 
In cazul acestor contracte, bancile iau in considerare 75% din venitul net, asa cum reiese din copia contractului depusa la banca si din fisa fiscala aferenta anului anterior. Venitul trebuie sa fie obtinut cu cel putin 12 luni anterior solicitarii creditului si compania sa fie activa de cel putin 2 ani.
 
Printre bancile care accepta astfel de venituri se numara Alpha Bank, care ia in considerare 75% din nivelul acestora si ATE Bank, cu un procent de 80%.
 
2. Venituri din drepturi de autor
 
Acestea sunt luate in calcul daca exista un contract in desfasurare de cel putin 3 luni si este incheiat pe o durata nedeterminata sau care asigura acoperirea termenului de credit. In cazul acestor venituri, Alpha Bank accepta 75%, iar BRD si OTP Bank se bazeaza pe tot venitul in calculul ratei creditului.
 
3. Dividendele
 
Dividendele sunt considerate ca venit in obtinerea unui credit daca sunt prezentate si analizate la banca documentele companiei pe baza carora se stabileste repartizarea profitului. Nu se acorda credite pe baza dividendelor in cazul in care compania inregistreaza datorii restante la bugetul de stat si al asigurarilor sociale sau se afla in procedura de lichidare sau faliment.
 
4. Pensiile
 
Pensiile sunt asimilate salariilor, venituri constante si pe o perioada nedeterminata. Astfel, bancile se bazeaza pe 100% din suma prezentata pe talonul de pensie in calculul sumei creditului.
 
Majoritatea bancilor iau in calcul astfel de venituri in proportie de 80% - 100%.
 
5. Veniturile din profesii liberale – PFA
 
In aceasta categorie profesiile agreate de banci sunt avocati, notari, medici, arhitecti, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, auditori, consultanti fiscali, traducatori - profesii reglementate prin legi speciale.
 
Persoanele fizice care desfasoara activitati din profesii liberale trebuie sa aiba o activitate inregistrata fiscal de cel putin 1 an.
 
6. Alte venituri
 
Veniturile din chirii sunt o categorie general acceptata de banci in procent de 50-60%, cu conditia ca impozitul sa fie achitat.
 
Fiecare banca insa accepta o serie de venituri specifice. Astfel, la GE Money se accepta si veniturile individuale din agricultura, la Alpha Bank stimulentele pentru functionarii publici, in timp ce ATE Bank accepta si tichetele de masa.
 
Romanii care lucreaza in strainatate pot obtine un credit pe baza salariului obtinut in afara tarii numai in conditiile in care documentele sunt vizate de Administratia Financiara a tarii respective. ATE Bank accepta 100% din veniturile realizate de romani in afara tarii; BRD ia in considerare 90% din acestea daca exista o vechime in munca de minim 2 ani.
 
Marina Sterpan este director de comunicare la Credit Zone, companie specializata in intermedierea creditelor cu ipoteca.
 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul