top banner

6 sfaturi pentru a obtine un credit ipotecar

13 Februarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Intr-o perioada in care bancile acorda credite in conditii mult mai restrictive, iar piata imobiliara nu ofera o imagine clara asupra valorii imobilelor, devine o adevarata aventura sa cumperi casa pe credit. Conso.ro va ofera cateva sfaturi pentru a va spori sansele la un credit ipotecar.
 
1. Alegeti o banca care solicita un avans cat mai mic
 
La orice credit ipotecar trebuie sa contribuiti cu o suma, sub forma de avans. Acesta este stabilit ca procent din valoarea evaluata a imobilului sau din pretul de vanzare. In prezent, bancile solicita un avans cuprins intre 0% si 35%.
 
Astfel, in cazul unui avans de 25%, daca imobilul va costa 60.000 ar trebui sa contribuiti din surse proprii cu 15.000 euro, restul de 45.000 fiind obtinuti din credit.
 
Daca insa, evaluatorul considera ca imobilul nu valoreaza mai mult de 50.000 euro, banca nu va va acorda mai mult de 75% din aceasta suma, respectiv 37.500.
 
Unele banci vor solicita si o ipoteca suplimentara, pe langa garantarea creditului cu imobilul cumparat.
 
2. Alegeti o banca ce accepta cat mai multi co-debitori
 
Daca veniturile dvs nu va permit sa obtineti tot creditul, incercati sa gasiti o banca care va accepta cat mai multi co-debitori.
 
In general acestia trebuie sa fie rude sau sa aiba aceeasi adresa din buletin. De curand insa, bancile au devenit mai permisive. Spre exemplu, se accepta si persoane care nu sunt rude sau care nu locuiesc impreuna cu solicitantul.
 
Exista anumite restrictii insa. Banca va lua in considerare varsta co-debitorilor, iar acest lucru va limita perioada maxima pe care puteti obtine imprumutul, daca persoanele respective mai au cativa ani pana la pensionare.
 
3. Comparati ofertele si solicitati o simulare de costuri cat mai exacta
 
In momentul de fata exista diferente de costuri foarte mare intre banci. Daca cele mai bune oferte, la un credit ipotecar de 250.000 lei pe 25 ani, incep de la un DAE de 11,43%, cele mai scumpe oferte au un DAE de aproape 30%. La fel se intampla si la creditele in valuta.
 
In aceste conditii este foarte important sa incercati sa obtineti finantarea de la o banca cu conditii de cost mai avantajoase, astfel incat si efortul lunar sa fie cat mai redus.
 
4. Prezentati inca de la inceput toate documentele solicitate de banca
 
Este foarte important ca dosarul de credit sa fie cat mai complet, astfel incat sa primiti un raspuns din partea bancii in cel mai scurt timp posibil. Intrebati de doua ori ofiterul de credit daca nu mai este nevoie de nici un document inainte de a depune dosarul.
 
In cazul in care obtinerea unui raspuns din partea bancii se prelungeste prea mult, exista posibilitatea sa nu mai obtineti finantarea necesara in termenul impus de vanzatorul imobilului prin ante-contract.
 
5. Cautati o banca ce garanteaza oferta de la preaprobare
 
In conditiile in care in ofertele bancilor apar modificari de dobanzi sau comisioane tot mai des, este posibil ca unele din aceste modificari sa va fie aplicate chiar daca dosarul a fost deja depus la banca.
 
Astfel, suma pe care ati fi putut sa o obtineti in conditiile de la momentul depunerii cererii s-ar putea sa se diminueze.
 
Exista unele banci, printre care BCR, Bancpost sau Raiffeisen Bank, care ofera clientului o preaprobare financiara, iar suma comunicata nu se va mai modifica timp de 45-90 zile, indiferent de politica ulterioara a bancii.
 
Pentru obtinerea unei astfel de preaprobari, clientul trebuie sa aduca doar documentele de venit, putand apoi sa caute imobilul in functie de suma maxima acordata de banca.
 
6. Platiti vanzatorului un avans cat mai mic
 
Daca vi se solicita totusi la depunerea cererii de credit si documentele imobilului (necesare pentru banca), incercati sa negociati cu vanzatorul plata unui avans cat mai mic.
 
In perioade de declin ale pietei imobiliare, vanzatorii sunt mai dispusi sa ofere documentele locuintei chiar si pentru o suma modica.
 
Daca oferiti vanzatorului o suma prea mare, iar banca nu va acorda ulterior creditul, puteti pierde avansul respectiv.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul