top banner

Ratele Robor sunt in cadere libera

15 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Ultima perioada a fost una caracterizata de scaderea rapida a dobanzilor interbancare. Nivelul ridicat al lichiditatii din piata a facut ca ratele Robor sa coboare cu aproape 3 puncte procentuale, sub pragul de 7%. Analistii considera ca aceasta tendinta ar putea continua, dar intr-un ritm mai lent.

In prima jumatate din martie 2010, nivelul Robor a scazut semnificativ, cu pana la 3 puncte procentuale. Acest lucru favorizeaza persoanele care au luat credite in lei, deoarece dobanzile din contracte se actualizeaza, de cele mai multe ori, in functie de evolutia Robor.

Lichiditatea ridicata trage dobanzile in jos

Pentru aproape toate scadentele, dobanzile interbancare au scazut sub nivelul dobanzii de politica monetara de 7%. Miscarea a fost sustinuta, pe langa decizia din februarie a BNR, si de lichiditatea ridicata din piata.

“Suspectez ca nivelul dobanzilor este datorat surplusului de lichiditate lasat in piata de BNR si chiar stimulat prin probabile interventii care au impiedicat o apreciere a leului”, a explicat Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.

Florian Libocor, economist sef la BRD, considera ca scaderea se datoreaza in cea mai mare parte “semnalelor transmise de catre autoritatea monetara si imbunatatirea perceptiei externe.”

Perceptia externa s-a imbunatatit o data cu reluarea acordului cu FMI si eliberarea celei de a patra transe din imprumut, riscul de tara diminuandu-se cu aproape 4 puncte procentuale.

“Excesul de lichiditate a continuat sa duca dobanzile la lei in jos”, explica si analistii ING intr-un raport saptamanal.

Declinul ar putea continua

Privind pe termen lung, analistii vad miscarea de scadere a dobanzilor interbancare ca pe una cu potential de prelungire, insa aceasta miscare nu va mai fi una agresiva.

“Aceasta evolutie poate continua insa prudent. Astfel, reducerea dobanzilor poate fi un proces sanatos si de durata”, a explicat Florian Libocor.

Si analistii ING vad potential de scadere al dobanzilor, insa mai redus decat pana acum. ”Pe termen scurt ne asteptam ca nivelul lichiditatii din economie sa ramana neschimbat si continuam sa ne asteptam la scaderi usoare in cadrul ratelor pentru scadente mai lungi insa, evaluam potentialul de scadere ca limitat”, explica acestia.

Analistii ING considera ca dobanzile interbancare vor mai scadea pana la sfarsitul lui 2010, urmand apoi un trend crescator. Pentru Robor la 3 luni, prognoza bancii este de 6,3% la sfarsitul lui 2010 si 8,2% la sfarsitul lui 2011.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul