top banner

BRD: 2010 va fi anul revenirii economiei

28 Februarie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Anul 2010 va fi unul de revenire economica pe baza scaderii dobanzilor, imbunatatirii perceptiei de risc asupra Romaniei si a revenirii consumului. Acesta este scenariul luat in calcul de reprezentantii BRD, care au estimat o crestere a PIB cu 1,5% in 2010 si cu 3 % in 2011.
 
Dupa ce agentiile de rating au imbunatatit perspectivele asupra Romaniei si riscul de tara s-a diminuat cu aproape 4 puncte procentuale, o revenire a economiei romanesti a devenit mai plauzibila.
 
Cresterea economica a Romaniei ce a avut loc in anii trecuti a fost sustinuta in mare parte prin majorarea consumului. ”Cine considera ca se poate avea crestere fara consum se inseala”, este de parere Florian Libocor, economist sef la BRD.
 

Conditii favorabile

 
Scaderea dobanzilor din ultima perioada reprezinta o premisa a relansarii creditarii, alaturi de o lichiditate adecvata in sistem si reducerea perceptiei de risc asupra Romaniei.
 
Reluarea acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana este un alt element care poate sustine cresterea economica in 2010. “Desi sunt voci care spun ca Romania ar putea sa renunte la atragerea celorlalte transe din imprumutul de la FMI, cred ca ar fi bine sa pastram acordul, macar pentru CV, sa aratam ca suntem seriosi”, sustine Libocor.
 
Si corectia deficitului extern poate fi un factor care sa aduca optimism in ceea ce priveste revenirea economiei in 2010. “In urmatorii 2 ani nu avem in vedere presiuni din partea contului curent si a vulnerabilitatilor ce le poate aduce asupra economiei”, a spus Florian Libocor.
 

Industria si comertul – sectoarele cheie

 
Sectoarele care vor contribui la cresterea de ansamblu a economiei sunt in special industria si comertul, care se asteapta sa creasca in 2010 cu 1% si, respectiv, 2%. Sectorul constructiilor nu are acelasi potential din cauza stocului de locuinte nevandute din prezent.
 
“Desi nu ne miscam la fel de repede si nu suntem la fel de tehnologizati, suntem integrati in Uniunea Europeana”, sustine Florian Libocor. Acesta a explicat ca suntem corelati la ceea ce se intampla in UE, insa vom urma tendinta cu o oarecare intarziere.
 
Din previziunile BRD reiese si faptul ca Romania va avea o crestere de 1,5% in 2010, nivel care este foarte apropiat de cresterea medie din Uniunea Europeana.
 

Somajul si insolventa indeamna bancile la prudenta

 
In procesul de revenire a economiei pot interveni anumite piedici cauzate de cresterea numarului cazurilor de insolventa si refacerea lenta a increderii din sectorul bancar.
 
“Sunt cazuri in care se ajunge sa se discute cu clientii aflati la ananghie, se agreeaza un plan de redresare, iar dupa cateva luni clientul isi anunta insolventa”, a explicat Florian Libocor.
 
De asemenea, contractia pe piata muncii poate fi un impediment in calea revenirii economiei. Estimarea BRD pentru nivelul somajului in 2010 este de 9%, in contextul imbunatatirii productivitatii muncii.
 
Domeniile in care trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a sustine cresterea economica sunt atragerea fondurilor europene, consolidarea fiscala si reducerea economiei subterane.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia
Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Inasprirea agresiva a politicii monetare in SUA si in zona euro s-a reflectat si in cotatiile dolarului sau euro fata yen in ultimii doi ani, Japonia ramanand in zona dobanzilor negative.

31 Oct 2023 | Banii si economia
Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Deschiderea procedurii falimentului pentru Dafora Medias, una dintre marile vedete bursiere ale anului 2007, cand grupul controlat de aceasta ajunsese sa valoreze la bursa peste 500 milioane euro, este un bun moment de reflectie pentru investitori.

11 Oct 2023 | Banii si economia
Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul