Cursul de schimb al leului fata de euro este de asteptat sa scada in perioada de vara. Prognozele sunt motivate de accentuarea in urmatoarele luni a transferurilor de bani de la romanii care muncesc in strainatate. Pentru sfarsitul lunii septembrie, analistii estimeaza ca raportul RON/EUR ar putea cobori pana la 3,40 lei.
De la mijlocul lunii mai, cursul de schimb fata de euro se mentine deasupra pragului de 3,5 lei, atingand un maxim de 3,5544 pe 24 mai. ?Leul a fost victima unui proces de contagiune la nivel regional, care a generat cresterea cursului?, spune Florian Libocor, analist financiar la BRD. In ultima perioada, investitorii straini s-au retras de pe pietele emergente, fenomen care a afectat si economia noastra. ?Cel putin in cazul Romaniei, cred insa ca a fost vorba mai degraba de marcari de profituri si redeschideri de pozitii?, precizeaza Libocor.
In perioada urmatoare, evolutia leului fata de euro este de asteptat sa fie dominata in continuare de sentimentul regional advers, se arata intr-un raport publicat pe 6 iunie la Viena de Raiffeisen Research. Prin urmare, este posibil sa asistam mai departe la miscari importante ale cursului de la o zi la alta, ceea ce terminologia financiara denumeste ?volatilitate crescuta?.
?Totusi, daca nu se deterioreaza din nou apetitul pentru monedele pietelor emergente, evolutiile valutare ar putea fi influentate mai puternic de factorii fundamentali ai economiei?, se arata in raportul mentionat. Intr-un astfel de scenariu, volumul mare al investitiilor straine directe si cresterea productivitatii muncii determina aprecierea pe termen lung a monedei nationale.
Pe termen scurt, insa, intarirea monedei nationale este incerta, deoarece interesul investitorilor straini pentru piata interna este scazut. Acesta era strans legat de posibilitatea ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara, masura putin probabila acum.
Analistii de la Raiffeisen se asteapta ca aprecierea monedei nationale sa devina mai pregnanta in perioada de vara, pe fondul intensificarii transferurilor de la romanii care lucreaza in strainatate.
?In acest moment, scenariul unei aprecieri rapide a monedei nationale a pierdut teren in fata un intariri graduale a leului, evolutie care pare mult mai plauzibila?, afirma Florian Libocor.
Pentru luna septembrie, analistii estimeaza ca rata de schimb RON/EUR va ajunge in apropierea pragului de 3,40-3,42 lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News