top banner

Capsunarii pun umarul la aprecierea leului

08 Iunie 2006 | Autor: Marius Serban

Cursul de schimb al leului fata de euro este de asteptat sa scada in perioada de vara. Prognozele sunt motivate de accentuarea in urmatoarele luni a transferurilor de bani de la romanii care muncesc in strainatate. Pentru sfarsitul lunii septembrie, analistii estimeaza ca raportul RON/EUR ar putea cobori pana la 3,40 lei.
De la mijlocul lunii mai, cursul de schimb fata de euro se mentine deasupra pragului de 3,5 lei, atingand un maxim de 3,5544 pe 24 mai. ?Leul a fost victima unui proces de contagiune la nivel regional, care a generat cresterea cursului?, spune Florian Libocor, analist financiar la BRD. In ultima perioada, investitorii straini s-au retras de pe pietele emergente, fenomen care a afectat si economia noastra. ?Cel putin in cazul Romaniei, cred insa ca a fost vorba mai degraba de marcari de profituri si redeschideri de pozitii?, precizeaza Libocor.
In perioada urmatoare, evolutia leului fata de euro este de asteptat sa fie dominata in continuare de sentimentul regional advers, se arata intr-un raport publicat pe 6 iunie la Viena de Raiffeisen Research. Prin urmare, este posibil sa asistam mai departe la miscari importante ale cursului de la o zi la alta, ceea ce terminologia financiara denumeste ?volatilitate crescuta?.
?Totusi, daca nu se deterioreaza din nou apetitul pentru monedele pietelor emergente, evolutiile valutare ar putea fi influentate mai puternic de factorii fundamentali ai economiei?, se arata in raportul mentionat. Intr-un astfel de scenariu, volumul mare al investitiilor straine directe si cresterea productivitatii muncii determina aprecierea pe termen lung a monedei nationale.
Pe termen scurt, insa, intarirea monedei nationale este incerta, deoarece interesul investitorilor straini pentru piata interna este scazut. Acesta era strans legat de posibilitatea ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara, masura putin probabila acum.
Analistii de la Raiffeisen se asteapta ca aprecierea monedei nationale sa devina mai pregnanta in perioada de vara, pe fondul intensificarii transferurilor de la romanii care lucreaza in strainatate.
?In acest moment, scenariul unei aprecieri rapide a monedei nationale a pierdut teren in fata un intariri graduale a leului, evolutie care pare mult mai plauzibila?, afirma Florian Libocor.
Pentru luna septembrie, analistii estimeaza ca rata de schimb RON/EUR va ajunge in apropierea pragului de 3,40-3,42 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul