top banner

Pensiile private obligatorii dupa big-bang

21 Februarie 2008 | Autor: Marius Serban

Campaniile de aderare la fondurile de pensii private vor fi reactivate in scurt timp. Comisia de Supraveghere propune ca persoanele sa fie obligate sa adere in termen de patru luni de la data cand devin eligibile. Dupa acest interval, ele vor fi incluse in procedura de repartizare aleatorie.
 
La mijlocul lui ianuarie 2008, s-a incheiat campania initiala de aderare la fondurile de pensii private. Aceasta a avut ca scop inregimentarea masiva a populatiei, urmand ca ulterior aderarile sa se produca natural.
 
Legislatia nu prevede insa modul in care vor putea adera noii participanti. Din acest motiv, fondurile de pensii nu mai pot atrage in sistem persoanele care au debutat recent in campul muncii.
 
4 luni pentru a face alegerea
 
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat pe 21 februarie ca a pregatit un proiect de norma pentru a remedia situatia. Potrivit acestuia, persoanele eligibile care nu au implinit varsta de 35 ani sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat in termen de 4 luni de la data la care devin eligibile.
 
De asemenea, proiectul da dreptul persoanelor care nu au implinit 45 ani sa poata adera oricand la un fond de pensii private.
 
Daca in intervalul de 4 luni, participantii eligibili nu au aderat la nici un fond, atunci ei vor intra in procedura de repartizare aleatorie, alaturi de cei care au semnat mai multe acte de aderare. Pe data de 20 a fiecarei luni, Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) incepe procedura de repartizare, aceasta urmand a fi finalizata pana cel tarziu in ultima zi lucratoare a lunii.
 
Fondurile dominante sunt penalizate
 
Proiectul de norma va exclude din procedura de repartizare aleatorie fondurile care detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti si detin, in paralel, mai mult de 20% din activele nete ale tuturor fondurilor de pensii private de pe piata.
 
Principalele fonduri care se anticipeaza a fi defavorizate de acest algoritm sunt ING Fond de Pensii si Allianz Tiriac. Dupa campania de aderare initiala, acestea au strans 1,2 milioane participanti, respectiv un milion participanti, astfel ca detin 32%, respectiv 26% din piata.
 
Prin aceasta masura, CSSPP incearca sa previna formarea unor pozitii de monopol. Pe de alta parte, are dezavantajul ca administratorii slabi vor fi alimentati cu mai multa « materie prima », incurajand mentinerea pe piata a fondurilor neperformante.
 
Totodata, CSSPP a aprobat Norma privind colectarea contributiilor pentru Pilonul II, care stabileste ca de la 1 aprilie vor intra primii bani in contul administratorilor de fonduri de pensii obligatorii. Sumele vor fi retinute din contributiile de asigurari sociale aferente lunii martie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia