top banner

Noi criterii pentru subventionarea constructiei de case

03 Iulie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Statul va subventiona 20% din valoarea unei locuinte construite prin credit ipotecar. Potrivit Ordonantei de urgenta adoptate de Guvern, subventia este acordata pentru o suprafata construita de cel mult 81 mp. Proiectul de lege initiat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului propunea subventionarea unei suprafete de 100 mp.
?Speram ca prin aceasta Ordonanta privind Programul national de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala vom impulsiona constructia de locuinte si o vom scoate din zona gri?, spune Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului.
Pentru moment nu s-a stabilit limita de cost a metrului patrat construit care va fi luata in calcul de guvern pentru stabilirea valorii maxime a subventiei.
Avand in vedere ca Agentia Natioanala pentru Locuinte (ANL) are stabilit un pret maxim de vanzare de 500 de euro pe mp, valoarea subventiei ar putea fi de aproximativ 8.000 de euro, in cazul unei locuinte de 81 mp.
E posibil insa ca valoarea subventiei sa fie mai mare, avand in vedere ca pretul mediu al unui metru patrat de constructie, practicat de majoritatea firmelor specializate, este de 800-1.000 de euro.
Din pacate, ordonanta prevede ca subventia va fi acordata ?in limita prevederilor bugetare anuale?, ceea ce inseamna ca o persoana care indeplineste toate conditiile poate ramane fara subventie, deoarece este posibil ca bugetul sa nu aiba prevazuti suficienti bani.
Subventia de 20% va fi acordata doar celor care isi vor construi locuinta dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta. Aplicarea ei se va face pe baza unor norme pe care MTCT, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, le vor elabora in termen de 30 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial.
Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala este adresat tinerilor casatoriti care nu au implinit 35 de ani, persoanelor ramase fara adapost in urma distrugerii locuintelor proprii, din cauza unor calamitati naturale sau a unor dezastre sau persoanelor evacuate din locuinte expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile.
Subventia se acorda si persoanelor evacuate sau chiriasilor din locuintele ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare
Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Banca Transilvania are o oferta promotionala pentru creditele in lei cu dobanda fixa in primii 5 ani, care este inferioara dobanzii la depozitele pe un an iar marja ulterioara este 2,5%.

18 Mai 2023 | Credite imobiliare
Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

In momentul in care inflatia si IRCC erau in crestere accelerata, solutiile propuse de banci debitorilor vizau asigurarea unor rate fixe pentru reducerea riscurilor de neplata.

09 Feb 2023 | Credite imobiliare
BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul