top banner

Apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit cu 20% in ghidul notarilor

28 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Preturile apartamentelor din Bucuresti sunt in medie cu 20% mai mici fata de anul anterior, conform Ghidului privind valorile orientative ale imobilelor, destinat notarilor publici. Scaderea inglobeaza si o corectie de 15% impusa de Camera Notarilor din Bucuresti, ca urmare a deprecierii monedei nationale si a acutizarii crizei financiare.
 
Cele mai mari scaderi de preturi, de pana la 30%, se inregistreaza in zonele centrale ale Bucurestiului. Aici, daca in 2008, valoarea unui apartament confort 1 cu 2 camere era estimata la 160.000 euro, in prezent acesta este evaluat de notari la doar 113.000 euro.
 
O garsoniera in aceasta zona s-a ieftinit de la 100.000 euro anul trecut la 83.000 euro la inceputul lui 2009.
 
In Zona 1 a Capitalei, care inglobeaza si cartierele Stefan cel Mare, Aviatiei, cartierul Vitan sau Panduri, preturile au scazut cu 23-24%. O garsoniera este evaluata la aproximativ 57.000 euro anul acesta fata de 75.000 in 2008.
 
Valoarea unui apartament de 2 camere a scazut de la 120.000 euro la putin peste 92.500 euro.
 

Cele mai mici scaderi - in cartierele muncitoresti

 
Cartierele Drumul Taberei, Titan, Rahova sau Colentina au inregistrat o scadere in valoarea apartamentelor de 18-19%. Valoarea unei garsoniere confort 1 este de 48- 56.000 euro iar a unui apartament de 2 camere de 60-68.000 euro.
 
Cea mai mica scadere de valoare o au apartamentele confort 3, situate in Piata Resita, Bd Obregia, Bd 1 Decembrie 1918, etc. Aici, o garsoniera valoreaza 18-19.000 euro iar un apartament cu 2 camere putin peste 23.000 euro.
 

Metodologie schimbata

 
Compararea oficiala a preturilor locuintelor fata de anii trecuti a devenit brusc mai dificila. Camera notarilor a schimbat anul acesta firma insarcinata cu realizarea Ghidului, in conditiile in care, inca din 1996, acesta era pus la punct de Societatea Generala a Expertilor Tehnici.
 
Noile companii, Euro Expert si Expert Valuation, au schimbat si modul in care imobilele sunt impartite pe categorii in functie de anul constructiei.
 
Daca in 2008 se includeau intr-o singura categorie apartamentele construite intre 1977 si 1990, in ghidul de anul acesta, preturile sunt calculate pentru imobile construite intre 1978 si 1983, si separat pentru cele construite dupa 1983 si pana in 1989 sau incepute in aceasta perioada si finalizate ulterior.
 
Astfel, un apartament finalizat in 1985, cu aceeasi suprafata si in aceeasi zona a orasului, este tratat de notar in acelasi mod ca unul inceput in 1985, dar finalizat 10 ani mai tarziu.

 

Abaterile de la valorile evaluate pot fi semnificative

 

Preturile din acest ghid sunt utilizate de notari in stabilirea taxelor aferente contractelor de vanzare-cumparare, conform prevederilor Codului Fiscal, dar in ghid se precizeaza ca folosirea acestor valori ca referinta in rapoartele de evaluare sau ca justificare a pretului unei tranzactii nu este recomandata deoarece abaterile "pot fi semnificative".

"Valorile orientative prezentate in lucrare au fost estimate in conditiile crizei economice mondiale, aflata in plina desfasurare in perioada", se mai arata in ghid.
 
Astfel, firmele experte au propus o revizuire a valorilor prezentate in Ghidul 2009, in cazul unei evolutii atipice a pietei imobiliare ca urmare a actualei crize.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul