top banner

BNR permite bancilor sa majoreze gradul de indatorare la creditele ipotecare

23 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Pe 22 ianuarie au fost publicate in Monitorul Oficial amendamentele BNR la Regulamentul nr. 3 din 2007. Banca centrala da mai multa libertate bancilor in stabilirea gradului de indatorare, in cazul in care creditul este garantat cu o ipoteca. De asemenea, pentru prima oara nu va mai fi necesara validarea normelor interne de catre BNR.
Conform noilor reguli, imprumutatorii sunt obligati sa stabileasca prin reglementari interne, pe langa modalitatea de organizare a activitatii de acordare si derulare a creditelor destinate persoanelor fizice, "inclusiv limita maxima admisa pentru valoarea finantarii in raport cu valoarea imobilului ipotecat".

Stess test - doar la creditele negarantate

De asemenea, a fost modificat si paragraful ce impunea bancilor sa realizeze un stress test pentru toate imprumuturile acordate, prin "luarea in considerare a riscului valutar, riscului de rata a dobanzii, precum si a posibilitatii de majorare a costului creditului provenind din alte comisioane si alte cheltuieli".
Acum, obligatia bancilor de a lua in considerare acesti factori de variatie mai este necesara doar in cazul in care imprumutul nu este garantat cu un imobil.
Conform textului, in situatia creditelor garantate cu ipoteca, banca trebuie sa isi fundamenteze nivelurile maxime ale gradului de indatorare in functie de categoria de clientela, de destinatia creditului, in functie de moneda de acordare, de tipul dobanzii si de comportamentul clientului in legatura cu onorarea datoriei.

Normele noi ar putea fi aplicate imediat

O alta noutate adusa de BNR este libertatea oferita bancilor in punerea in aplicare a modificarilor.
Prin derogare de la prevederile ce impuneau ca "orice modificare ulterioara a reglementarilor proprii se notifica Bancii Nationale a Romaniei si devine aplicabila numai dupa validarea acesteia de catre Directia supraveghere", acum reglementarile proprii ale bancilor "intra in vigoare de la data transmiterii acestora Bancii Nationale a Romaniei - Directia Supraveghere, in vederea validarii."
Conform jucatorilor din piata insa, putem vorbi de o aparenta libertate, deoarece exista totusi posibilitatea ca BNR sa solicite, ulterior intrarii in vigoare, ajustarea respectivelor norme.

Fisa fiscala nu a fost abandonata

Ceea ce nu a fost modificat de Banca Centrala, chiar daca fusese solicitat intens de bancheri, este eliminarea obligatiei bancii de a solicita fisa fiscala.
Bancile vor analiza in continuare capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor ce nu poate depasi cu mai mult de 20% nivelul aferent anului anterior.
Doar in situatia in care fisa aferenta anului incheiat nu este disponibila sau solicitantul nu are vechimea necesara pentru a detine o fisa fiscala, banca poate stabili venitul aferent anului anterior pe baza adeverintei de venit ori a altor documente justificative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul