top banner

Dobanzile introductorii dispar prematur de pe piata

19 Ianuarie 2009 | Autor: Marius Serban

Creditele cu dobanda fixa pe 1 an, 6 luni sau 3 luni aproape au disparut de pe piata, bancile renuntand masiv la ele in ultimele luni. Aceste produse ar fi ajutat solicitantii de credite ipotecare sa depaseasca mai usor actuala faza de crestere exagerata a cursului de schimb, fara riscul de a-i supraindatora.
 
Creditele cu dobanda introductorie ar putea avea acum o utilitate mai mare ca oricand pentru cei care se imprumuta in aceasta perioada ca sa-si cumpere o locuinta.
 
La aceste produse, bancile practica dobanzi mai reduse decat ar fi normal pentru o perioada scurta de timp, care poate ajunge pana la 1 an. Astfel, rata lunara este mai mica in primele luni de rambursare, urmand ca ulterior sa revina la valorile normale din piata.
 

Beneficii pentru clienti

 
Schema este avantajoasa acum din doua motive:
  • deprecierea monedei nationale face ca rata lunara la creditele in valuta sa creasca substantial in aceasta perioada. Creditele cu dobanzi introductorii ar permite clientilor sa depaseasca mai usor aceasta faza, mai ales ca deprecierea monedei nationale nu se estimeaza a fi de lunga durata;
  • achizitia unei locuinte implica o serie de costuri aditionale importante, atat cu taxele notariale, comisionul agentiei imobiliare, cat si cu amenajarea casei. De aceea, plata unei rate mai mici in primele luni poate fi benefica pentru clienti.
La un credit de 50.000 euro pe 30 ani de la CEC Bank, de pilda, rata lunara este mai mica in primul an cu aproape 70 euro decat in anii urmatori, situandu-se la numai 350 euro.
 
Oferta de credite cu dobanzi introductorii s-a comprimat insa foarte mult in ultimele luni, astfel ca doar 5 banci mai vand astfel de credite: CEC Bank, Piraeus Bank, RBS, Bank Leumi si Bank of Cyprus.
 
In schimb, in vara anului trecut, aceste produse se aflau in mare voga, 15 banci integrandu-le in oferta lor. Printre institutiile care au renuntat la ele se numara jucatori importanti, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Bancpost sau Banca Romaneasca.
 

Riscul supraindatorarii a trecut

 
Motivul pentru care aceste credite erau atat de indragite de banci in trecut consta in faptul ca un client se putea imprumuta mai mult decat ar fi permis regulamentul BNR.
 
Din pacate, aceasta practica nu era deloc sanatoasa nici pentru banca si nici pentru client, pentru ca la expirarea perioadei initiale, rata lunara risca sa depaseasca posibilitatile de rambursare ale clientilor.
 
In prezent, insa, acest risc nu mai exista, deoarece Regulamentul BNR nr. 11 din 2008 impiedica bancile sa supraindatoreze clientii.
 
Indiferent de cat de mica este prima rata lunara, banca trebuie sa tina cont ca ea se poate majora in timp. Suma imprumutata trebuie calculata astfel incat gradul de indatorare al clientului sa nu depaseasca plafonul maxim acceptat din punct de vedere prudential, pe toata durata de rambursare.
 
Prin urmare, acum cand aceste credite au devenit sigure si pot aduce beneficii reale clientilor, multe banci inceteaza sa le mai ofere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul