top banner

Dobanzile introductorii dispar prematur de pe piata

19 Ianuarie 2009 | Autor: Marius Serban

Creditele cu dobanda fixa pe 1 an, 6 luni sau 3 luni aproape au disparut de pe piata, bancile renuntand masiv la ele in ultimele luni. Aceste produse ar fi ajutat solicitantii de credite ipotecare sa depaseasca mai usor actuala faza de crestere exagerata a cursului de schimb, fara riscul de a-i supraindatora.
 
Creditele cu dobanda introductorie ar putea avea acum o utilitate mai mare ca oricand pentru cei care se imprumuta in aceasta perioada ca sa-si cumpere o locuinta.
 
La aceste produse, bancile practica dobanzi mai reduse decat ar fi normal pentru o perioada scurta de timp, care poate ajunge pana la 1 an. Astfel, rata lunara este mai mica in primele luni de rambursare, urmand ca ulterior sa revina la valorile normale din piata.
 

Beneficii pentru clienti

 
Schema este avantajoasa acum din doua motive:
  • deprecierea monedei nationale face ca rata lunara la creditele in valuta sa creasca substantial in aceasta perioada. Creditele cu dobanzi introductorii ar permite clientilor sa depaseasca mai usor aceasta faza, mai ales ca deprecierea monedei nationale nu se estimeaza a fi de lunga durata;
  • achizitia unei locuinte implica o serie de costuri aditionale importante, atat cu taxele notariale, comisionul agentiei imobiliare, cat si cu amenajarea casei. De aceea, plata unei rate mai mici in primele luni poate fi benefica pentru clienti.
La un credit de 50.000 euro pe 30 ani de la CEC Bank, de pilda, rata lunara este mai mica in primul an cu aproape 70 euro decat in anii urmatori, situandu-se la numai 350 euro.
 
Oferta de credite cu dobanzi introductorii s-a comprimat insa foarte mult in ultimele luni, astfel ca doar 5 banci mai vand astfel de credite: CEC Bank, Piraeus Bank, RBS, Bank Leumi si Bank of Cyprus.
 
In schimb, in vara anului trecut, aceste produse se aflau in mare voga, 15 banci integrandu-le in oferta lor. Printre institutiile care au renuntat la ele se numara jucatori importanti, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Bancpost sau Banca Romaneasca.
 

Riscul supraindatorarii a trecut

 
Motivul pentru care aceste credite erau atat de indragite de banci in trecut consta in faptul ca un client se putea imprumuta mai mult decat ar fi permis regulamentul BNR.
 
Din pacate, aceasta practica nu era deloc sanatoasa nici pentru banca si nici pentru client, pentru ca la expirarea perioadei initiale, rata lunara risca sa depaseasca posibilitatile de rambursare ale clientilor.
 
In prezent, insa, acest risc nu mai exista, deoarece Regulamentul BNR nr. 11 din 2008 impiedica bancile sa supraindatoreze clientii.
 
Indiferent de cat de mica este prima rata lunara, banca trebuie sa tina cont ca ea se poate majora in timp. Suma imprumutata trebuie calculata astfel incat gradul de indatorare al clientului sa nu depaseasca plafonul maxim acceptat din punct de vedere prudential, pe toata durata de rambursare.
 
Prin urmare, acum cand aceste credite au devenit sigure si pot aduce beneficii reale clientilor, multe banci inceteaza sa le mai ofere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul