top banner

Dobanda BNR coboara aproape de minimul istoric, dar bancile nu reactioneaza

05 Ianuarie 2010 | Autor: Marius Serban

Dobanda BNR coboara aproape de minimul istoric, dar bancile nu reactioneaza

Ultima reducere operata de BNR a coborat dobanda de politica monetara aproape de minimul sau istoric, de 7%, inregistrat in vara anului 2007. Dobanzile practicate de banci la credite nu seamana insa nici pe departe cu ceea ce se intampla in urma cu aproape 3 ani, fiind in prezent cu peste 4 puncte procentuale mai mari.

Din februarie 2009, Banca Nationala a inceput sa reduca gradual rata dobanzii de politica monetara de la 10,25% pana la 7,5%, pe 6 ianuarie 2010.

In paralel, a fost relaxat si regimul rezervelor minime obligatorii, rata acestora coborand de la 20% la numai 15%. Aceste masuri ar fi trebuit sa incurajeze bancile sa scada costul creditelor in lei.

Desi am asistat in partea a doua a anului trecut la o ieftinire lenta a imprumuturilor in lei, costul acestora ramane extrem de ridicat pentru actualele conditii de politica monetara.

In urma cu aproape 3 ani – pe 27 martie 2007 – BNR lua o decizie similara cu cea de astazi: scadea dobanda de la 8% la 7,5%. In acel moment, insa, rata medie a dobanzii la ofertele de credite imobiliare in lei era de 10,6%, cu 4,2 puncte procentuale mai mica decat nivelul din prezent, conform datelor centralizate de Conso.ro.

O diferenta similara se intalneste si la creditele de nevoi personale. Rata medie a dobanzii era in martie 2007 de 13,2%, in timp ce acum se plaseaza la 17,5%. Cum se explica aceasta situatie?

De ce sunt creditele in lei scumpe?

Daca ne referim strict la conditiile de pe piata monetara, principala deosebire intre martie 2007 si ianuarie 2010 o reprezinta nivelul dobanzilor interbancare.

In urma cu 3 ani, rata Robor la 3 luni era cu putin sub 8%, iar in prezent ea se gaseste la 10,3%. Asa cum se poate observa, acest lucru explica aproape jumatate din diferenta dintre dobanzile practicate de banci. Restul poate fi pus pe seama riscului mai ridicat din economie si creditelor neperformante inregistrate de banci.

In concluzie, pentru ca decizia BNR sa se resimta si in randul clientilor care au credite in lei este necesar ca dobanzile interbancare sa scada. In ultimele 3 luni ale anului trecut, acestea au avut o evolutie cu totul opusa si au crescut cu aproape un punct procentual, pe fundalul crizei politice, ce punea in pericol respectarea acordului cu FMI.

Odata cu calmarea situatiei politice si acordarea urmatoarei transe de catre FMI, este de asteptat ca tensiunile de pe piata monetara sa se mai atenueze si sa asistam in lunile urmatoare la apropierea ratelor Robor de dobanda BNR. Potentialul de reducere a dobanzilor la creditele in lei este de aproape 3 puncte procentuale, luand in calcul si ultima decizie a bancii centrale.

In plus, pe masura ce economia va depasi faza de recesiune, ne putem astepta si la o diminuare a marjelor de dobanda impuse de banci. Efectul se va simiti probabil mai intens din partea a doua a acestui an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul